keresés a weboldalon

Farmerkiállítás a múzeumban

Zalaegerszeg címer
Hírek

Farmerkiállítás a múzeumban

2008 május 14 - szerda
Nem lesz hagyományos vitrin, se enteriőr. Lesz azonban próbafülke, színpad, filmek; és farmerek lógnak majd be a kiállítótérbe. „Az örök életű farmer” címmel nyílik kiállítás a Pápai Kékfestő Múzeum anyagából a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermében. A tárlat, mely már a Néprajzi Múzeumban is bemutatásra került, a MaDok program keretében valósul meg.

Kovács Zsuzsa, a Göcseji Múzeum etnográfusa kérdésünkre elmondta, az országos program célja, hogy megtörténjen a mai kor dokumentációja néprajzi és kulturális antropológiai módszerekkel. A Pápai Kékfestő Múzeum az indigó festőanyag miatt választotta a farmer történetét témául: napjaink legnépszerűbb ruhadarabját a kékfestés jelenkori „továbbélésének” tekintve.

A május 16-án 17 órakor nyíló kiállítás azzal foglalkozik, hogy hogyan vált a farmer kulturális szimbólummá, a szabadság kifejezőeszközévé, s a szubkultúrák hogyan tették magukévá a ruhadarabot. A zalaegerszegi tárlat elénk tárja a farmerviselés 1970-es, ’80-as és ’90-es évekbeli korszakait, változásait. Kiemelten foglalkozik majd a rock zenével, mely saját képére formálta egykoron a ruhadarabot. A hatás kedvéért egy koncertszínpadot is felállítanak. Napjaink öltözködési szokásait vizsgálva pedig azt mutatja be az anyag, hogy hogyan válik a farmer az önkifejezés, a formatervezés és a művészet részévé, eszközévé.

Az etnográfus elárulta, hogy egyedi installációkkal és dekorációkkal is készülnek. Erős színeket (vad sárga és mustárszínt) festenek a falakra, ez lesz az alapja mindennek. A hagyományosnak mondható tárlók és enteriőrök helyett pedig szabadon lógnak majd a ruhadarabok a kiállítótérben. A múzeum – a sikeres Tatárjárás kiállítást követően – ismét arra törekszik, hogy interaktív legyen a tárlat. A ruhákat, s a különböző farmer-anyagmintákat meg lehet fogni, sőt próbafülke is lesz; mivel egy berendezett üzlet is kerül a térbe.

Amolyan farmer antikváriumot láthat majd a néző, felsorakoztatva a magyar márkákat, korabeli fazonokat a hozzájuk kapcsolódó kiegészítőkkel, és használati tárgyakkal együtt. A ruhákon kívül fotók, interjúk és filmek is láthatók lesznek. Ez utóbbi közül az egyik a farmergyártás technológiáját eleveníti fel, a másik pedig a Lord együttessel, valamint egy farmergyűjtővel készült interjút mutat be.

A rendezők mindenkit szeretettel várnak a tárlatnyitóra -és azt követően is – természetesen alkalomhoz illő öltözékben. (Zala-Lap Kft., P. P.)

Tartalom megosztása: