keresés a weboldalon

Felavatták a Diana szobrot a Béke-ligetben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felavatták a Diana szobrot a Béke-ligetben

2024 szeptember 09 - hétfő

Szoboravatással indult a Vadpörkölt- és Borfesztivál protokoll-rendezvényeinek sora Zalaegerszegen.
Az állatok és vadászat istennőjét, Dianát megformázó alkotást a Béke-ligetben leplezték le. Szabolcs Péter munkáját Kostyál László, a Göcseji Múzeum tudományos igazgatója méltatta.

Eredendően a szamniszoknak volt a főistennője, akinek az alakját a római Pantheon a görög Artemisszel összeolvasztva vette át. A szüzek, az erdők és a népek közötti béke védelmezője.
A tudományos igazgató szerint az alkotás az idő örök körforgására utal. Kostyál László, Szabolcs Péter művészeti pályafutását felidézve a szobrász sokszínűségét hangsúlyozta.

Zala az ország egyig legerdősebb területe. A városvezetés ezért egy olyan vadászatot és erdőket népszerűsítő program létrehozása mellett döntött, amely méltón mutatja be a zalaiságot.

A rendezvény eredetét felidézve Balaicz Zoltán köszöntőjében a város korábbi polgármesterért, Czobor Mátyást méltatta. Az ő nevéhez köthető a Béke-liget kialakítása, amit akkoriban Rózsa-ligetnek hívtak.
A most felavatott alkotás fontos eleme a park rendbetételének.

Az avatáson Szabolcs Péter, Munkácsy-díjas szobrászművész is megosztotta gondolatait a résztvevőkkel, majd az elöljárók és az alkotó leleplezték az istennőt ábrázoló bronzszobrot.

N.J./E.K.

Képgaléria


További hírek, aktualitások az Egerszegi Hírek oldalon olvashatók.

Tartalom megosztása: