keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Felavatták a kórház új helikopter leszállóját

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felavatták a kórház új helikopter leszállóját

2008 február 24 - vasárnap
Ünnepélyes keretek között felavatták a megyei kórház új helikopter leszállóját. A 133 négyzetméter felületű, fűthető leszállóhely az intézmény legújabb – a neurológiát és a gyermekosztályt magába foglaló – pavilonjának tetején kapott helyet. A korszerű leszálló gyakorlati bemutatóját megtekintette Maninnger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Gyimesi Endre polgármester, de részt vettek az ünnepségen a kórház dolgozói, a kivitelezést végző ZÁÉV Rt. munkatársai, illetve az OMSZ Légimentő Kht. vezetői is.

A súlyos állapotú betegek légi úton történő szállítására 2001 óta nyílik lehetőség a zalaegerszegi kórházban. Az udvar közepén kialakított leszállóra leggyakrabban a szívsebészet, a kardiológia, illetve a gyermekosztály irányába hozott beteget a mentőhelikopter, de a gerincsérültek, gyors idegsebészeti beavatkozásra szorulók, a súlyos égési, illetve baleseti sérültek sürgős, más intézetbe történő továbbszállítását is a gyors és kíméletes légi szállítással oldják meg a kórházban.

– Az új pavilon építésének idején átmenetileg szünetelt a légimentők fogadása az intézmény területén, a mentőhelikopterek vagy a Flextronics leszállóhelyén, vagy Andráshidán értek földet, onnan mentővel szállították a beteget a kórházba. Mindez 20-25 percet vett igénybe, nem beszélve arról, hogy többször meg kellett mozdítani a beteget – mondja dr. Csidei Irén főigazgató.

– A korszerű leszállóhely elkészültével percekre rövidül az az idő, amíg eljut a páciens kezelésének helyére. Többszöri átrakásra sincsen szükség. Olyan hordágyat készíttettünk, ami éppen megegyezik a mentőhelikopter küszöbmagasságával, így kíméletesen áthelyezhető, és már szállítható is a beteg – ismerteti az előnyöket dr. Csidei Irén.

– Fűthető a leszállóhely, illetve az oda vezető járda is, ami bármilyen időjárási körülmények között lehetővé teszi a biztonságos landolást. Ugyancsak nagy eredmény, hogy a helikopter leszállótól – a gégészet és a fertőző osztály kivételével – minden osztály elérhető belső folyosón. A diagnosztika felé az első emeletről vezet az út, míg a kardiológiai épülethez a negyedik szinten indul az átjáró folyosó.

A légimentés területén komoly változások mentek végbe az utóbbi években. Az OMSZ Légimentő Kht. 2006. január 1-jén kezdte meg működését, tájékoztatott dr. Túri Péter, a közhasznú társaság ügyvezető igazgatója. Kitért arra, hogy a nyugat-magyarországi régióban tavaly május 1-je, a sármelléki bázis megnyitása óta állomásozik mentőhelikopter. 2007-ben 2211 esetben szálltak fel a légimentők hazánk területén, ebből 159-szer Sármellékről indultak segíteni. Dr. Túri Péter hozzátette, a sármelléki bázis 14 nyugat-magyarországi egészségügyi dolgozónak biztosít munkát.

Manninger Jenő arról szólt az ünnepségen, hogy jól döntött az önkormányzat, amikor belefogott a pályázatba, még ha a szokottnál nagyobb önrészt is kellett biztosítani a beruházáshoz. Afelől biztosította a kórház vezetőit a közgyűlés elnöke, hogy partner az önkormányzat a további pályázatokban is. Szeretnék, ha minden tekintetben súlyponti kórháza lehetne a régiónak a zalaegerszegi intézmény.

A neurológiának és gyermekosztálynak helyet adó épület födémszerkezetét speciális gumikockákkal erősítette meg a kivitelező, így a helikopterek fel- és leszállása nem zavarja a kórházban folyó gyógyító munkát. A légimentők fogadására egyelőre csupán nappal van lehetőség, mivel a leszálló nem rendelkezik világítással. (Zala-Lap Kft., F.M., Z.A.)

Tartalom megosztása: