keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Felelőtlenség a HPV-oltás ellen kampányolni (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Felelőtlenség a HPV-oltás ellen kampányolni (Videó)

2011 február 08 - kedd
Négyéves programot indított város önkormányzata, hogy a 13-ik életévüket betöltő zalaegerszegi lányok ingyen kaphassák meg a humánpapillóma (HPV) vírus elleni védőoltást. Ez a kórokozó 80-90 százalékban felelős a méhnyakrák kialakulásában – és a fiúk-férfiak is hordozhatják. Az oltási akciót nemrég sajtótájékoztatón jelentették be – de az illetékesek meglepődve tapasztalták, hogy a szülők között ellenkampány terjed. Az orvosok egyértelműen az oltás mellett voksolnak, az iskolák többségében pedig szerencsére már évek óta sikeresen folyik a szervezés.

A HPV-vírus okozta méhnyakrák a nőket fenyegető második leggyakoribb rosszindulatú daganat – a magyarországi halálozás háromszor magasabb az európai átlagnál. Ezért is döntött úgy Zalaegerszeg önkormányzata, hogy magára vállalja a három dózisból álló oltássorozat költségeit. Ez személyenként mintegy 100 ezer forintot jelent. A tervezett négy év alatt 15 millió forintot fordítanak a legveszélyeztetettebb korosztály, a fiatal lányok HPV-oltására – ehhez a város legnagyobb munkáltatója, a Flextronics Kft. három évig, 8 millió forinttal járul hozzá. A kezdeményezés fogadtatása kedvező.

– Nálunk éppen a napokban kapta meg a védőoltást az utolsó csoport – mondta Oroszi Erzsébet, az Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény pedagógusa, aki az iskolában az akciót szervezi. – Rendszeresen tájékoztatjuk a diákokat és a szülőket, akiket egyáltalán nem volt nehéz meggyőzni, belátták a dolog fontosságát.

Lendvai Vanda nemrég kapta meg a vakcinát.

– Biológiaórán kaptunk róla szóbeli és írásbeli tájékoztatót, hogy ez az oltás elsősorban a méhnyakrák megelőzésére szolgál, de meggátolja például a szemölcsök kialakulását is. Eddig keveset tudtam róla, végül hazavittem ezt a tájékoztatót édesanyámnak, ő részletesen utánanézett, és végül is az ő döntése volt, hogy megkapjam az oltást – mesélte Vanda.

A Zala Megyei Kórház szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvosa, Vajda György arra figyelmeztetett: a védőoltások a modern orvoslásban alapvető szerepet játszanak a járványok leküzdésében, a vírus okozta betegségek megelőzésében.

– Elég csak a fekete himlő elleni oltásra, a járványos gyermekbénulás elleni Szabin-cseppekre vagy más, korábban százezrek, milliók halálát okozó vírusfertőzésekre gondolni, amelyeket végül is az oltásokkal sikerült leküzdeni – mondta Vajda főorvos. – Sajnos azonban időnként divat bizonyos oltások vagy kezelések ellen tiltakozni. Pedig hibás gondolkodás, mert ha egyszer a kezünkben van egy olyan eszköz, amellyel súlyos vagy éppen halálos betegségeket előzhetünk meg, azzal élni kell, noha megértem, ha egy viszonylag új szerrel szemben bizalmatlanok az emberek. A HPV elleni oltás azonban teljesen veszélytelen, mert nem legyengített vírustörzset tartalmaz, hanem egy speciális, úgynevezett fehérje-szekvenciát, ezzel készteti ellenanyag-termelésre a szervezetet. Nekem két tinédzser lányom van, mind a ketten megkapták a vakcinát – fejezte be Vajda György főorvos.

Zalaegerszegen idén több mint kétszáz 13 éves tinilány kaphat ingyenes HPV-védőoltást – az igényléseket február 15-ig kell eljuttatni a polgármesteri hivatalba.

yr/E.K.

Tartalom megosztása: