keresés a weboldalon

Film 56 zalai eseményeiről

Zalaegerszeg címer
Hírek

Film 56 zalai eseményeiről

2009 október 21 - szerda
A „Gyilkosság, lövés által” című, 1956 zalai – főként zalaegerszegi – eseményeit feltáró film vetítésével kezdődött az idei ünnepi rendezvénysorozat. Kinyó Ferenczy Tamás rendező és zalaegerszegi születésű édesanyja, Ferenczy Erika forgatókönyve alapján készült 53 perces dokumentumfilm szemtanúkat szólaltat meg, igényesen lavírozva a hitelesség, a művészi hatás és az „eladhatóság” mezsgyéjén.

Ez utóbbit azért tartják fontosnak az alkotók, hogy a fiatal generációt is a nézők között tudhassák, világossá váljon számukra sok homályos részlet. Ezek közül legmellbevágóbb a zalaegerszegi egykori pártház (mai Zalai Hírlap szerkesztőség épülete), ablakából leadott sortűz eltussolása. Bár a kórházi jelentéseknek lábakélt, bizonyosan volt két halálos áldozat.

Az orvosoknak 29 lőtt sebet kellett ellátniuk a forradalom napjaiban. A film a két hősi halált halt fiatal férfinak, Telenkó Jánosnak és Németh Imrének állít emléket, címét pedig a gyalázatos állapotok elől a halálba menekült fiatal pár, Bíró László és Bognár Rozália halotti anyakönyvének bejegyzése adja.

Bár a szemtanúk száma egyre fogy és sokuk még ma sem hajlandó nyilatkozni a történtekről, akik mégis kamera elé álltak, fájdalmuk, félelmük, megaláztatásuk visszaidézésével valóssá, közelivé teszik a történelmi tényeket, melyekről még ma is nagy a hallgatás.

A vetítés után közönségtalálkozóra várták az alkotókat és néhány szereplőt a filmből, így Hajdú Gyulát, az ’56-os Zala Megyei Hagyományőrző Egyesület elnökét.

A beszélgetés vendége volt Magyar Pál, aki anno katonaként teljesített Zalaegerszegen szolgálatot. A beszélgetést Péntek Imre, a Pannon Tükör főszerkesztője és Gyutai Csaba alpolgármester vezette, akik személyes élményeiknek szintén hangot adtak.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: