keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Foglalkoztatási gondok

Zalaegerszeg címer
Hírek

Foglalkoztatási gondok

2005 április 03 - vasárnap
Tájékozódni jöttem és lehetőségeket felajánlani – mondta a városházán tartott sajtótájékoztatóján Csizmár Gábor munkaügyi miniszter, akit a zalaegerszegi közgyűlés szocialista frakciója invitált Zalaegerszegre.

A megye és a város vezetőivel valamint vállalkozókkal, munkahelyi vezetőkkel való találkozás során a zalai, zalaegerszegi munkaerő-piaci gondokat tekintették át, és szót ejtettek a szakemberek arról is, milyen lehetőségek kínálkoznak a kedvezőtlen folyamat megállítására.

A munkaügyi miniszter hangsúlyozta: Zalaegerszeg és Zala megye is abban a sajátos helyzetben van, hogy jobban megérzi a mozgást a munkaerőpiacon. Zajlik ugyanis a második szerkezetváltás Magyarországon, kevésbé látványosan és hangosan, mint a 90-es évek elején. A következő években is jellemző lesz az, hogy mindazok a vállalkozások, melyek az elmúlt évtizedben azért jöttek Magyarországra, mert adókedvezményt kaptak és olcsó munkaerőt, most, hogy az unió tagja vagyunk, már kevésbé találják meg a számításaikat. Nem tudnak rendkívüli hasznot realizálni. Bár az uniós térségből most is jönnek Magyarországra, de ezek már nem egyszerű szalagmunkára betanított segédmunkával leírható gyártáskapacitások. Igényesebb, szolgáltató jellegű a kínálatuk ezeknek a cégeknek.

Csizmár Gábor utalt arra, hogy Nyugat-Magyarországon a 90-es évek elején elsőként zajlott le a szerkezetváltás, és most ez a régió érzi meg leghamarabb a második váltást. Úgy véli, az embereknek az alkalmazkodásban kell segíteni, mert ez a jelenség megállíthatatlan. Nem lehet ígérni senkinek, hogy tíz év múlva is ugyanaz lesz a munkahelye, mint most. Éles verseny van, termékek, szolgáltatások tűnnek el és jönnek újak. Ez vonatkozik a munkahelyekre is. Ugyanakkor, mint mondta, ha van helyi elgondolás arra, hogy mit lehetne csinálni, van kezdeményezőkészség, ahhoz lehet központi támogatást szerezni.
Zalaegerszeget dicsérte a munkaügyi miniszter. A humánerőforrás-fejlesztés operatív program keretében az eddig elfogadott 17 zalai projektből 12 zalaegerszegi. Ez mindenképpen segítheti a helyi munkaerő-piaci helyzetet.
Dr. Gyimesi Endre polgármester, mint fogalmazott, örül a miniszteri látogatásnak, hiszen így a helyszínen ismerkedhetett és tájékozódhatott Csizmár Gábor a foglalkoztatási gondokról. Zalaegerszegen az elmúlt években mindössze 3 százalékos volt a munkanélküliség, ez a szám jelenleg 6 százalékra emelkedett. A polgármester jelezte, kérték a minisztérium támogatását, és segítséget pályázati pénzek megszerzéséhez, amely csökkentheti a városban és környékén a munkanélküliséget. Kiss Ferenc, az MSZP frakcióvezetője a foglalkoztatási struktúra átalakulása mellett a képzési struktúraváltás fontosságát emelte ki. Végül Kiss Ambrus, a megyei munkaügyi központ igazgatója felhívta a figyelmet az április 14-i állásbörzére.

Tartalom megosztása: