keresés a weboldalon

Folytatódó városépítés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Folytatódó városépítés

2008 november 20 - csütörtök
A héten tárgyalja a városi közgyűlés a 2009. évi költségvetési koncepciót. Rigó Csaba tanácsnokot, a gazdasági bizottság elnökét arról kérdeztük, hogy a jelenlegi pénzügyi és gazdasági helyzetben lehet-e jó költségvetési koncepciót készíteni?

– Igen, lehet és kell is, mert a pénzügyi zavarok és a gazdasági lassulás közepette is van élet! Sőt, az eddig elért eredményeket is meg kell védeni, ezekből Zalaegerszegen hála istennek van bőven. Tehát a bajban nem elvenni kell, hanem lehetőség szerint adni és értéket menteni.

Egy költségvetési koncepció akkor jó, ha kijelöli a város működésének és fejlesztésének további irányait, és rá lehet építeni a végleges költségvetési rendeletet. Az elmúlt évekhez hasonlóan Zalaegerszegen egészen részletes költségvetési koncepció készült, melyért köszönet a polgármesteri hivatal közgazdasági osztálynak.

– Pedig bizonyára nem volt könnyű dolguk?
– Nem bizony, mert a kormány kétszer is módosította a parlamentnek benyújtott központi költségvetést. Sőt, úgy tűnik, hogy a november 25-ei elfogadásáig még többször változhat. Ez a kiszámíthatatlanság nem jó a gazdaság szereplőinek, de az önkormányzatoknak sem kedvez.

Sajnos 2009-ben sem leszünk könnyű helyzetben, hiszen a jelentős kormányzati megszorítások mellett, most nagyobb a bizonytalanság az önkormányzat saját bevételeinek a terén is. Ha lassul a gazdaság, könnyen előfordulhat, hogy a tervezetthez képest kevesebb helyi iparűzési adó folyik be, vagy kevesebb lesz a személyi jövedelemadó visszaosztott része.

– Gazdasági válságban mit tud tenni egy önkormányzat, a bajban mit tudnak adni?
– Valamelyest tudjuk tompítani a gazdasági lassulás kedvezőtlen hatásait. Például Zalaegerszegen lehetőség szerint előrehozzuk a tervezett beruházásokat. 2009-ben mintegy 6 milliárd forint, értékű fejlesztést szeretnénk elindítani, ezzel is hozzájárulva a munkahelyek megtartásához. Ennek érdekében az elbírálás alatt lévő uniós pályázataink önrészeit már a költségvetési koncepcióban terveztük.

Vagy például lenne értelme ütemezve előrehozni a zalaegerszegi intézmények – bölcsődék, óvodák, iskolák, közösségi házak – energiatakarékossági és épületgépészeti rekonstrukcióját akár üzleti alapon is, ugyanis ezek a beruházások azzal térülnek meg, hogy kevesebb energia költség merül fel a fenntartó önkormányzat számára a jövőben. Lenne bőven igény ablakcserékre, épületszigetelésekre, kazánfelújításokra. Ezt a feladatot akár önkormányzati tulajdonú cég is tudná bonyolítani. Ez egyelőre csak az én véleményem.

ovábbá ebben a helyzetben fontos, hogy az önkormányzat hatóságai még rugalmasabbak legyenek a helyi kis és középvállalkozásokkal, hiszen az időben elindított magánberuházások és azt követő üzemeltetések is hozzájárulhatnak a zalaegerszegi munkahelyek megtartásához. Ők ugyanis itt helyben szeretnének boldogulni és a Zalaegerszegieknek vagy a környéken élőknek munkát adni. Ha vannak munkahelyek, akkor vannak fizetések és a felvett hiteleket is könnyebben vissza, tudják fizetni a családok.

– Mi jellemzi a költségvetési koncepciót a számok tükrében?
– A 2009. évi költségvetési koncepció több változatban készült. A költségvetés induló főösszege közel 20 milliárd forint körül szóródik attól függően, hogy melyik változatot támogatja majd a közgyűlés. A jövő évi biztonságos működéshez legalább 13,5 milliárdot szükséges működésre fordítanunk. Tekintettel a kialakult helyzetre az önkormányzat minden szereplőjének takarékosan kell működnie.

Ez nem újdonság, hiszen az intézmények és szakosztályok már évek óta igyekeznek takarékosan tevékenykedni, és nagy erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a csökkenő állami finanszírozás mellett megmaradjon a minőség és ellátás színvonala. Ugyanerre kértük az önkormányzati tulajdonú cégek vezetőit is. Működési hiánnyal számolunk, de próbáljuk elkerülni a működési hitel felvételét. Ezt korábban rendeleti szinten mondtuk ki, és ez így helyes.

Fejlesztésre és felújításokra közel 6 milliárd forint jut. Uniós segítséggel szeretnénk nagyobb lendületet adni a belváros rehabilitációjának, folytatjuk az északi iparterület infrastruktúra fejlesztését, ugyanitt inkubátorház építését szeretnénk megkezdeni. A közvilágítási rendszer energiatakarékos korszerűsítése mellett az arányos városfejlesztés keretében szeretnénk tovább folytatni minden városrészben az út, járda, lépcső, parkoló és zöldterület felújításokat.

Folytatjuk a megkezdett szennyvízprogramot, a csapadékcsatorna-rendszer rekonstrukcióját, de van esély előre lépni a zalaegerszegi vízbázis védelmében is. Az európai uniós forrásokon kívül a pályázati önerő finanszírozásához szükség lesz fejlesztési hitel felvételére is.

Ez véleményem szerint minden olyan esetben vállalható, amikor vissza nem térő történelmi esélye van a városnak magas támogatási intenzitású pályázatokat elnyerni. Úgy gondolom, a zalaegerszegi önkormányzat a kiegyensúlyozott költségvetésével és pénzügyi stabilitásával kiszámítható szereplője a magyar közigazgatási rendszernek. (Zala-Lap Kft., V. Zs.)

Tartalom megosztása: