keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Fontosnak tartják

Zalaegerszeg címer
Hírek

Fontosnak tartják

2008 november 12 - szerda
Zalaegerszeg önkormányzata a felsőoktatásban tanuló zalaegerszegi fiatalok számára a lakóhelyükhöz történő kötődés céljából és az oktatási intézménybe történő eljutás költségeinek enyhítésére minden félévben „Hazavárunk” elnevezéssel ösztöndíjat ad az azt igénylőknek.

A „Hazavárunk” ösztöndíj iránti kérelmet az a zalaegerszegi állandó lakóhellyel rendelkező hallgató nyújthat be, aki lakóhelyén kívül államilag elismert felsőoktatási intézmény nappali tagozatán, első diploma megszerzése érdekében főiskolai szintű alapképzésben, vagy egyetemi szintű alapképzésben vesz részt, és tanulmányi kötelezettségének adott félévben eleget tett. Az ösztöndíj összege az alapján van megállapítva, hogy az adott hallgató melyik felsőoktatási intézményben, azaz milyen messze tanul Zalaegerszegtől és oda átlagosan mennyibe kerül vonattal, vagy autóbusszal egy utazás díja.

Ennek alapján a mostani, őszi félévre a hallgatók a következő összegeket kapják: – Pécs (9.300 Ft), Budapest (9.900 Ft), Győr (7.400 Ft), Veszprém (6.200 Ft), Szombathely (2.500 Ft), Sopron (5.100 Ft), Debrecen (18.150 Ft), Kaposvár (6.200 Ft), – Szeged (14.900 Ft)

A közgyűlés oktatási bizottsága 2008. november 7-i ülésén egyhangúlag döntött az ösztöndíjak átutalásáról. Ennek értelmében ebben a félévben összesen 650 zalaegerszegi hallgató utazását támogatják 5.859.000 forinttal. Az önkormányzat ösztöndíjat alapított olyan, a felsőoktatásban tanuló zalaegerszegi fiatalok számára, akik kiváló, vagy jó tanulmányi eredményeikkel kitűnnek társaik közül és így képesek a szakmai fejlődésüket segítő feladatok megteremtésére.

Tanulmányi ösztöndíjban részesülhet az a zalaegerszegi állandó lakos, aki az ország bármely államilag elismert felsőfokú oktatási intézményében főiskolai szintű alapképzésben, vagy egyetemi szintű alapképzésben résztvevő nappali tagozatos hallgató, és aki a 30. életévét a pályázat benyújtásának időpontjáig még nem töltötte be.

A pályázat benyújtásának feltétele, hogy a hallgató az első diploma megszerzéséért irányuló tanulmányokat folytasson a felsőoktatásban, valamint az első évfolyamot a pályázat benyújtásakor már sikeresen elvégezze, és az utolsó félévben elért tanulmányi eredményének átlaga minimum 4,6 legyen. Az ösztöndíj elnyerésében előnyt élvez az a hallgató, aki szakterületén kimagasló eredményt ért el, illetve kutatómunkában vesz részt, vagy tudományos publikációval rendelkezik, vagy tevékenysége más módon kiemelkedő.

A mostani félévben 71 pályázat érkezett a bizottsághoz a tanulmányi ösztöndíj elnyerésére, közülük 50 pályázó anyagát támogatta, 21 pályázatot elutasított, mert nem feleltek meg a kiírásnak. A nyertes hallgatók havi 8.500 forint tanulmányi ösztöndíjat kapnak ebben a félévben, vagyis 5 hónapon keresztül. Az 50 fiatal támogatása egy hónapban 425.000 forintot, a félévben, pedig 2.125.000 forintot jelent. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: