keresés a weboldalon

Francia diákok a városházán

Zalaegerszeg címer
Hírek

Francia diákok a városházán

2011 november 09 - szerda
A franciaországi Le Mans városának diákjait fogadta a városházán Balaicz Zoltán alpolgármester. A fiatalok a Ganz-Munkácsy szakközép- és szakiskola vendégei, és egy uniós cserediák-program keretében ismerkednek a magyar oktatási rendszerrel, és Zala megye nevezetességeivel.

A francia diákok a Leonardo program keretében érkeztek Zalaegerszegre – ennek egyik célja, hogy az uniós országok diákjai és tanárai megismerhessék egymás szakoktatási rendszerét. A Ganz-Munkácsy szakközép- és szakiskola 2006 óta tart fenn kapcsolatot a Loire menti településsel.

Le Mans-t a világ arról ismerheti, hogy itt kezdődött meg a franciaországi autógyártás – és az autóversenyzés is. A város nevezetessége a 24 órás autóverseny, amit 1923 óta rendeznek meg – talán nem véletlen, hogy éppen autószerelő-tanulók jöttek Zalaegerszegre. Balaicz Zoltán alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta: a városban több olyan gépipari vállalkozás is működik, amely a járműiparban érdekelt, és a közelben van Európa egyik legnagyobb autógyárának magyarországi üzeme.

 Agbale Kekelia, a francia diákok kísérő tanára elmondta: –  Ez egy Európai Uniós project, aminek segítségével elsősorban Magyarországot szeretnénk megismerni. Azt gondolom, diákjaink sokat tanulhatnak az itteni szervizekben, és fontosnak tartjuk, hogy emberi oldalról is minél szorosabb kapcsolatok alakuljanak ki. Ami az oktatást illeti: középiskolai szinten nagyon sok a hasonlóság: nálunk is fontosak az általános tantárgyak, és tanulóink legalább heti 8 órát töltenek a szakműhelyekben.

A francia diákok két hétig maradnak Zalaegerszegen – ma a várossal ismerkedtek, később ellátogatnak Keszthelyre és Pécsre is, és természetesen lehetőségük lesz az oldott szórakozásra is.

yr

Tartalom megosztása: