keresés a weboldalon

Gyermekkórus-fesztivál a hangversenyteremben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Gyermekkórus-fesztivál a hangversenyteremben

2009 október 09 - péntek
A zalaegerszegi Keresztury Dezső ÁMK Hangversenytermében október 3-án ötödik alkalommal került megrendezésre a Zalaegerszegi Gyermekkórus Fesztivál és Verseny. Az immár hagyományosnak mondható rendezvény Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának hathatós támogatásával jön létre kétévente. Ez azt jelenti, hogy a résztvevő kórusok nem fizetnek nevezési díjat, szállásukról és étkezésükről a város gondoskodik.

Az eddigi gyakorlatban hét dunántúli gyermekkórus vett részt a versenyen, így terveztük az idei évben is. Sajnos az utolsó pillanatban két kórus lemondta a szereplést a drága útiköltségre, illetve a kötelező mű nehézségére hivatkozva, egy pedig csak versenyen kívül vállalta azt.

Így négy kórus mérettette meg magát: a székesfehérvári Bárdos Lajos Gyermekkar, Kneifel Imre vezetésével, a győri Bartók Gyermekkar, Farnadi Tamara vezényletével, a zalaegerszegi Liszt Ferenc Kórus, Kövécs Edit vezényletével, valamint a szintén zalaegerszegi Ady Kórus, Perlakiné Vígh Valéria vezetésével. Versenyen kívül a zalaegerszegi Kicsinyek Kórusa lépett fel, Gellért Réka irányításával.

A fesztivál október 2-án kezdődött, a győri és székesfehérvári gyermekek érkezése és köszöntésük után a résztvevő kórusok (a kedvezőtlen időjárás ellenére) Zalaegerszeg belvárosában, a Polgármesteri Hivatal előtt közös énekléssel köszöntötték és szórakoztatták a várost, majd mozilátogatáson vettek részt.

A verseny napján Velkey Péter, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Művelődési Osztályának vezetője, majd rövid műsorral a Városi Vegyeskar köszöntötte a kórusokat és a három tagú zsűrit: Vadász Ágnest, a KÓTA főtitkárát, Nagy Ernő és Kollár Kálmán karnagyokat.

A résztvevők saját programjukon kívül egy kötelező művel (Kodály Zoltán: Süket sógor) szerepeltek. A színes palettán Mezőföldi népdalcsokor, Martini_Kerényi: Papi pipa, Iber: A kis zebu bölcsődala, Bartók: Jószág-igéző, Kodály: Hajnövesztő és Táncnóta, Bartók: Levél az otthoniakhoz, Reményi Attila: Grádicsok éneke, Regnart: Altató, Webbe: Ich will dich loben, Lasso: Adoramus te, Christi-Motetta, Vic Nees: Mietje, Halmos László: Imhol kerekedik, Haydn: Kánon, Farkas Ferenc: Hajnalnóta, Karai József: Tavaszi dal című művek hangzottak el.

Mint lenni szokott – a zsűrinek „nehéz dolga volt”, végül döntésük szerint a győri Bartók gyermekkar az I. díjat, a zalaegerszegi Ady Kórus a II. díjat, a székesfehérvári Bárdos Lajos Gyermekkar a III. díjat kapta megosztva a zalaegerszegi Liszt Ferenc kórussal. Továbbá Kövécs Edit karnagyi munkájáért, Kneifel Imre pedig az igényesen összeállított műsorért kapott külön dicséretet.

A rendezvény zárásaként Kodály Zoltán Isten kovácsa című művét közösen adták elő a kórusok. A két napos együttlét felemelő, ugyanakkor a zenében összetartozás érzését megerősítő hangulatban telt. Bízunk abban, hogy két év múlva ismét vendégül láthatjuk a Dunántúl legjobb gyermekkórusait.

(Farkasi Csilla intézményegység-vezető)

Tartalom megosztása: