keresés a weboldalon

Határon túli gyermekek táboroztak Gébárton

Zalaegerszeg címer
Hírek

Határon túli gyermekek táboroztak Gébárton

2007 augusztus 08 - szerda
Zalaegerszegi és határon túli magyar kis- és nagydiákok táboroztak az elmúlt napokban a gébárti termálfaluban. A házigazda Öveges ÁMK Harangrojt Ifjúsági Hagyományőrző Csoportja meghívására Erdélyből, Moldvából, Vajdaságból, Felvidékről és a Kárpátaljáról 55 gyermek érkezett, akik augusztus harmadikától tíz napot töltenek együtt a hagyományőrző csoport 27 diákjával. A gébárti táborozás ma Botfán programokkal zárult, a társaság holnap útra kel, hogy az augusztus tizenkettedikéig hátralévő időt a balatongyöröki ifjúsági táborban töltse.

Az ez évi találkozó már a harmadik alkalom, hiszen a Harangrojt Ifjúsági Hagyományőrző Csoport először 2005-ben szervezte meg a tábort, melynek megrendezéséhez idén is pályázati támogatást vett igénybe – tudtuk meg Sümeginé Horváth Anita táborvezetőtől, aki elmondta, a pályázat létrejöttében és sikerében az Öveges ÁMK Kéz a Kézben Gyermekeinkért Alapítványa valamint a Zalaegerszeg-Marosvásárhely Baráti Társaság is közreműködött.

A zavartalan lebonyolításhoz hozzájárult a zalaegerszegi önkormányzat bizottságainak támogatásával, valamint számos megyeszékhelyi vállalkozó, akik a külhoni gyermekek magyarországi utaztatásban segédkeztek.

– A táborhely előkészítését, a sátrak felállítását a hagyományőrző csoport diákjai szüleikkel végezték el; most pedig igazi házigazdaként mindent megtesznek azért, hogy kedvükbe járjanak vendégeiknek. Közel 80 gyermeket nem könnyű „egyben tartani”, ebben pedagóguskollégáim segítenek – mondta el.

S hogy mivel töltötték ez idáig idejüket a táborozók? A gébárti helyszínből adódóan fürdéssel, de ellátogattak a szomszédos kézművesházba, ahol többféle kézművesmesterséggel ismerkedtek. Szerepelt programjaik között az egerszegi városnézés, falumúzeumi látogatás, göcsej-őrségi túra, amely során útba ejtették többek között Velemért, Őriszentpétert, Kustánszeget.

Íjászbemutatón vettek részt, rovásírást gyakoroltak, esténként táncházban szórakoztak. A következő napokban ellátogatnak Keszthelyre a Festetics-kastélyba, majd a balatonedericsi Afrika Múzeumba, várjátékot tekintenek meg a sümegi várban, felidézik a végvári harcokat Szigligeten, ahonnét hajóval érkeznek vissza a balatongyöröki táborba.

A gébárti táborozás Botfán zárult, ahol az Appaloosa Ranch Lovarda fogadta a gyermekeket, akik lovasbemutatót tekinthettek meg. Különlegességét pedig az adta, hogy lovak minden kényszerítő eszköz (sarkantyú, zabla) nélkül engedelmeskedtek, és ezt a vezetővel ők is kipróbálhatták. Az ebédet követően a Botfai LSC látta vendégül sportpályáján a diákokat, akik játékos ügyességi versenyekben mérhették össze „tudásukat”.

– Öröm nézni, hogy tartós barátságok szövődnek, amelyek a következő táborozásig levelezésben folytatódnak. Természetesen jönnek új gyerekek is, akik pillanatok alatt beilleszkednek a közösség életébe. Ezért gondolom azt, hogy van alapja a folytatásnak, és bízom abban, hogy mindehhez elő tudjuk teremteni az anyagiakat is – mondta végezetül Sümeginé Horváth Anita. (Zala-Lap Kft., A. L. B. M.)

Tartalom megosztása: