keresés a weboldalon

Hétfőtől járható a neszelei híd

Zalaegerszeg címer
Hírek

Hétfőtől járható a neszelei híd

2008 szeptember 17 - szerda
Az ígéretek szerint jövő hét hétfőtől – szeptember 21-től – végre járható lesz a Malom utcai, közismertebb nevén neszelei híd – a hátralévő apróbb munkálatok ismeretében így nyilatkozott hétfőn a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. (NIF) azon a hét elején tartott forgalomba helyezési eljáráson, ahol már a hatóság szakemberei is jelen voltak. Az eseményre két nappal azt követően került sor, hogy a szükséges próbaterhelési eljárást elvégezték.

Két apró dolog van még hátra, melyek a hídon történő közlekedés megkezdéséhez feltétlenül szükségesek – mondta Tőke László, a MÁV szombathelyi forgalmi központjának projektkoordinátora a bejáráson -, ezek a dilatációs szerkezet aszfaltozást követő munkálatai, valamint az útszegély melletti, vízelfolyást biztosító szegély kiépítése. Ezt követően – hétfőtől – járható a híd – hangzott el a NIF részéről.

Az önkormányzat által többször felvetett, a biztonságos közlekedést szolgáló közvilágítás kiépítése kapcsán elhangzott: a munkálatokat folyamatosan végzi a kivitelező, azonban a jövő hónapnál előbb a befejezést nem tudta garantálni. Megtudtuk, hogy a bútorgyár felé eső, a NIF által épített útszakasz mellett egy sorban helyezkednek majd el a lámpatestek, a hídon pedig, annak két végén lesznek az oszlopok.

A próbaterhelés elvégzéséhez négy 28 tonnás speciális gépjárművet szállítottak a helyszínre – ezt már Farkas János hídtervező, az Union Plan Kft. ügyvezetője mondta lapunknak a bejárást megelőző mérésekről – Ezt követően a Műszaki Egyetem csapata végezte el a híd statikus és dinamikus terhelését.

Előbb a négy járművet a hídon különböző helyzetekben állították fel, hogy minél nagyobb terhelésnek tegyék ki a két részből álló hidat, majd az autók 20, 30 és 60 km/h sebességgel közlekedtek rajta. A speciális műszerekkel mért behajlási adatok megnyugtató eredményeket hoztak – így összegzett Farkas János -, a híd a névleges teherbírásánál jóval nagyobb.

S bár a tényleges személy- és teherforgalom még jó ideig nem indul meg az újonnan megépített vasúti szakaszon, a vágányépítéshez szükséges szerelvények ingázása miatt számíthatunk jelzőőrös megállításra. Épp ezért az átadás napjától érvényesnek kell tekinteni a vasúti átjáróra vonatkozó közlekedési szabályokat is. (Zala-Lap Kft., S. P.)

Tartalom megosztása: