keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Ígéreteket kérnek számon

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ígéreteket kérnek számon

2009 november 01 - vasárnap
Ha az e héten összeülő parlament a központi költségvetés fő számait megszavazza, utána már nem lesz lehetőség lényegi változtatásra. Ezért beszélt sajtótájékoztatóján „utolsó jajkiáltásról” dr. Gyimesi Endre Zalaegerszeg fideszes országgyűlési képviselője, a város polgármestere. Mint fogalmazott, a költségvetési tervezet szerint az önkormányzati pénzelvonás mintegy 162,5 milliárd forint, amit nem lehet kigazdálkodni. Ez a szűkítés az önkormányzatokon keresztül az embereket hozza nehéz helyzetbe.

Az összeomlás közelébe kerülhetnek a helyhatóságok, melyek közül a többség eddig is hitelből gazdálkodott. Utalt az ÁSZ jelentésére, mely szerint az önkormányzatok eladósodási mutatója 2005-2008 között folyamatosan emelkedett. Az állami feladatok kétharmadát az önkormányzatok látják el, 2003 óta 230-cal nőtt a feladatok száma, ebből húszhoz kapták meg a szükséges forrást, tette hozzá.

Dr. Gyimesi Endre beszámolt a költségvetéshez benyújtott módosító javaslatairól is, melyek Zalaegerszeg fejlődését szolgálnák és ezek közül néhányat a szocialista kormány, illetve személyesen Gyurcsány Ferenc meg is ígért. Ilyen a Ganz szakközépiskola felújítása, a Dózsa iskola tornatermének megépítése, a városi stadion felújításának befejezése.

Emellett szerepel még a javaslatok között a Zárda utcai orvosi rendelő és a városi strand külső medencéjének felújítása, új idősek otthon létrehozása, az M9-es autópálya első ütemének indítása.

A politikus arra kérte Zala megye valamennyi országgyűlési képviselőjét, hogy támogassák a módosító javaslatokat. Nem plusz pénz kéréséről van szó, a költségvetési tervezetben belső átcsoportosítási tételeket jelölt meg, közölte a képviselő.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: