keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Indul a második bábszínházi évad

Zalaegerszeg címer
Hírek

Indul a második bábszínházi évad

2005 szeptember 13 - kedd
Mesék az Ezeregyéjszakából, Világszépe, Kutyaélet, Dzsungel könyve… a belvárosi megállítótáblákon már olvasható a Griff Bábszínház idei évadjának programja, ami egyúttal azt is jelzi, hogy egyéves lett a bábszínház Zalaegerszegen. Kovács Géza igazgató úgy érzi, hogy teljesült az előző év legfontosabb célkitűzése: sikerült kialakítani egy állandó játszási és működési rendet a bábszínházban, s megvannak az ehhez szükséges fontos kiszolgálóegységek is.

 – Bevált a bérleti rendszerünk 2700 eladott bérlettel, ami egy nagyon tisztességes szám a város nagyságát figyelembe véve – folytatja az igazgató. A Gönczi ÁMK segítségével pedig folyamatosan működni tudtunk, állandósultak az előadásaink. Ami a megyei tevékenységünket illeti, ott sajnos még vannak hiányosságok. A jövőben fejleszteni kívánjuk az előadásszámot, és igyekszünk majd olyan településekre is eljutni, ahová tavaly nem sikerült. Azt szeretnénk elérni, hogy a vidéki iskolákban, óvodákban, vagy nagyon kicsi művelődési házakban is játszhassunk néhány darabot. Az évad és a próbák tehát elkezdődtek, az első előadás október 9-én lesz.

És, hogy egy év után mennyire tudják a szülők és a gyerekek, hogy van Egerszegen bábszínház? Az igazgató szerint, hogy az intézmény köztudatba kerüljön, az nem egy év munkája, mert ezen folyamatosan dolgozni kell!

– Plakátjaink, szórólapjaink, hirdetőtábláink kint vannak a városban, ősztől pedig szeretnénk havonta két alkalommal iskolákba, óvodákba is eljutni, hogy ne csak a közönség jöjjön hozzánk, hanem mi is eljussunk az egyes városrészekbe. Az igazi az lenne, ha már állandó helyre költözhetne a bábszínház, hiszen egy intézmény létezése mégiscsak akkor tudatosul legjobban a közönségben, amikor annak önálló háza is van.

A Griff Bábszínház előadásai az előző évben természetesen a születésről szóltak – az ember fiának világra kívánkozásáról, és Isten fiának megszületéséről. Kovács Géza szerint a feladat most az, hogy a felnövekvőkhöz türelemmel forduljunk. Megtanítsuk őket mások tiszteletére, más kultúrák befogadására, persze mindezt nem direkt módon, hanem a szimbólumok és a történet vicces vagy szomorú fordulatai által. Így lesz orosz népmese, német mese és igazi egzotikum, hiszen az Ezeregyéjszaka és a Dzsungel könyve is műsorra kerül.

– Az iskolában, óvodában – ahogy a viszontagságos életben is – helyt kell állni. Majdnem mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor kicsúfolnak minket valamiért. Mert mondjuk szemüvegesek vagyunk, szeplősek vagyunk, vörös hajunk van. A mostani előadásaink arra tanítanak, hogy mit lehet ilyenkor tenni, hogyan lehet ezt kivédeni, és hogy nem szabad bántani csak azért valakit, mert nem olyan, mint mi.

  Bizony, ahogy az majd a Kutyaélet című meséből is kiderül, nem könnyű kutyának lenni Cicaországban, mert kinyávognak, ha viszont végre sikerül a kutyákhoz „átkeveredni”, akkor meg szembe kell nézni azzal, hogy ott a többiek azt mondják, macskaszagod van…

A Griff Bábszínháznak folytatódik az a kezdeményezése, hogy mindig bemutatnak egy-egy magyarországi bábszínházat. Ebben az évben a szombathelyi Mesebolt Bábszínház vendégeskedik nálunk, a zalaegerszegiek pedig az Ördögszekér-Sárkerep című mesével indulnak Vas megyébe egy hosszabb turnéra. Az ünnepekhez kötődő darabokból sem lesz hiány, a tavalyi karácsonyi misztériumjáték után, most egy húsvéti passiót láthatnak majd az érdeklődők, amit a társulat szeretne kisebb települések templomkertjeiben is bemutatni. A lényeg, hogy a közönség és a színház egymásra találjon. Kovács Géza szerint a gyerekeknek szükségük van arra, hogy a mesék által megoldást találjanak a különböző problémákra, és ezzel együtt feloldódjanak. A zalai gyerekekben pedig megvan még a kellő nyitottság és érdeklődés a történetek befogadására.

Tartalom megosztása: