keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Ingyenes HPV oltás idén is

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ingyenes HPV oltás idén is

2012 január 16 - hétfő
2010-ben négy éves programot indított a város, hogy a 13. életévüket betöltött zalaegerszegi lányok ingyen kaphassanak humán papillóma elleni védőoltást. A HPV-vírus 80-90 százalékban felelős a méhnyakrák kialakulásáért – ez a betegség a leggyakoribb halálozási okok között szerepel a világon. Az oltási akció idén is folytatódik.

Mindez nem olcsó mulatság: a 3 adagból álló oltássorozat összesen 90 ezer forintba kerül. Idén az 1999-ben született tini lányok kaphatják meg térítésmentesen a vakcinát- a szakhatóság számításai szerint 180-190 fiatalról lehet szó. Az önkormányzat mindenképpen előteremti az ehhez szükséges összeget – mondta a zalaegerszeg.hu-nak Zimborás Béla, a polgármesteri hivatal népjóléti osztályának helyettes vezetője.

– Amikor 2010-ben az önkormányzat döntött arról, hogy ezt a programot egy felmenő rendszerben megvalósítja, akkor természetesen arra is kötelezettséget vállalt, hogy ennek az anyagi hátterét folyamatosan biztosítja – fogalmazott Zimborás Béla. – Tavaly 166 kislány oltására került sor, ez mintegy 8,5 millió forintot jelentett.

A betegség egyébként meglehetősen agresszív módon terjed: először a méhnyakat, majd a hüvelyt támadja, majd a többi belső szervre is átterjed – ráadásul a vírust fiúk-férfiak is hordozhatják. Zalaegerszegen minden héten legalább egy méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak.

Dr. Vajda György szülész-nőgyógyász főorvos azért tartja fontosnak a 13 évesek oltását, mert ez a korosztály még vélhetően nem kezdte el az aktív szexuális életet, így még védettel a HPV-vírussal szemben. Az oltástól ebben a korban várható a legjobb eredmény – tette hozzá a főorvos.

Az önkormányzat idén is – éppen a napokban – értesíti az érintett korosztályt az ingyenes oltás lehetőségéről. Zimborás Béla hangsúlyozta: az igényeket február 15-ig kell benyújtani az önkormányzat népjóléti osztályán – az ennél később érkező kérelmeket már nem tudják figyelembe venni.

yr

Tartalom megosztása: