keresés a weboldalon

Kadétképzés indul Zalaegerszegen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kadétképzés indul Zalaegerszegen (Videó)

2020 október 06 - kedd
Honvéd kadétképzés indul jövőre Zalaegerszegen. Immár több, mint 70 iskolában lehet érettségit tenni honvédelmi alapismeretek tantárgyból. Ehhez csatlakozik a 2021/22-es tanévben a megyeszékhelyi Munkácsy Mihály Szakgimnázium és Szakközépiskola.

A tervek szerint a jövő tanévtől kezdődően a 9. évfolyamon 25 diákkal kezdődik el a honvéd kadétképzés gépjárműipari mechatronikai technikus szakirányon. A diákok megismerhetik a honvédelemmel összefüggő szabályokat, a Magyar Honvédség Felépítését, technikai eszközeinek jellemzőit és feladatrendszerét, valamint a katonai értékek és hagyományok alapjait. A Munkácsy-ban már több éve tartanak fakultációkat katonai alapismeretekből, így csatlakozásuk a kadétprogramhoz egyértelmű volt – mondta Németh Dezső igazgató.

Németh Dezső, igazgató, ZSZC Munkácsy Mihály Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája:

Zalaegerszeg nagy múltú katonai hagyományokkal rendelkezik. Ezért is olyan fontosak az olyan jövőbe mutató fejlesztések, mint például a gyalogsági harcjárműveket gyártó üzem, amely 60 milliárd forintos beruházással 2023-ban kezdi meg működését és 500 új munkahelyet teremt a régióban – tájékoztatott Balaicz Zoltán polgármester.

Balaicz Zoltán, polgármester, Zalaegerszeg:

A Honvéd Kadét Program három színtéren valósul meg: közismereti- és ágazati képzésben továbbá a honvéd középiskolában. Zalaegerszegen a szakképzésen belül honvédelmi alapismereteket szerezhetnek a tanulók.

dr. Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára:

Ruszin Romulusz úgy fogalmazott: az ország védelme nemzeti ügy, így minden magyar állampolgárnak vannak kötelességei. Ha ezt már fiatalkorban elsajátítják az az ország javát szolgálja majd.

Gy.A./B.P.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: