keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kell a gyorsforgalmi

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kell a gyorsforgalmi

2010 április 13 - kedd
Hat megye összefogásával alakult meg az M9-es gyorsforgalmi út dunántúli szakaszának megépülését szorgalmazó „M9” Térségi Fejlesztési Tanács. A szervezet létrehozását a Zala Megyei Területfejlesztési Tanács közel egy éve, 2009 májusában kezdeményezte, a szükséges határozatokat pedig két dunántúli régió és az érintett hat megye területfejlesztési tanácsai a közelmúltban meghozták.

A fejlesztési tanács megalakulását követő sajtótájékoztatón Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés, és egyben az újonnan létrejött térségi fejlesztési tanács elnöke hangsúlyozta: az ország közlekedési rendszerének javítása érdekében fontos az észak-déli út megépítése.

Az M9-es megépülésével a dunántúli települések, nagyvárosok jobb logisztikai, közlekedési adottságokkal rendelkeznének. Ez a beruházók, befektetők szemében is vonzerőt jelentene, és ezzel együtt új munkahelyek, jöhetnének létre.

A tervezett útvonal a térségben Sopron, Szombathely, Vasvár, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Kaposvár, Dombóvár és Szekszárd településeket érintené majd, mintegy 380 kilométeren. Zala megyének az a legfontosabb, hogy Zalaegerszeg-Szombathely között megfelelő összekötő útvonal kerüljön kialakításra.

Manninger Jenő hangsúlyozta, távlati cél, hogy csatlakozzanak a nemzetközi gyorsforgalmi hálózatra. Utalt arra, hogy a 76-os és 86-os főutak rekonstrukciója nem oldja meg a közlekedési gondokat, ezért is fontos a tanács célja, hogy felgyorsítsák az előkészületi munkákat, és a gyorsforgalmi út 2015-ig elkészüljön.

Dr. Gyimesi Endre, Zalaegerszeg polgármestere, a fejlesztési tanács alelnöke szerint a legfontosabb a Vasvár és Nagykanizsa közötti 88 kilométeres rész megépítése. A gazdaságfejlesztésnek ma már a legnagyobb gátja a közlekedési infrastruktúra hiánya, ennek hátrányát a zalai megyeszékhely már évek óta érzi.

Hozzátette: nem ragaszkodnak ahhoz, hogy a gyorsforgalmi út teljes hosszában autópálya épüljön, több szakaszon elegendő az autóút is. Bízik abban, hogy a fejlesztés uniós pénzek segítségével hamarabb elkészül az eredetileg tervezettnél.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: