keresés a weboldalon

Kétmilliárdos fejlesztés

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kétmilliárdos fejlesztés

2007 április 28 - szombat
A zalaegerszegi szennyvíztisztító-telep rekonstrukciójára és bővítésére kiírt közbeszerzési eljárás győztese a Vegyépszer Zrt.és a Hídépítő Zrt. által alkotott konzorcium. A nyertes mintegy 2,3 milliárd forintból újíthatja fel a szennyvíztisztító-telepet. A vállalkozói szerződéskötésre, – melyet Rigó Csaba, a beruházást lebonyolító önkormányzati társulás elnöke és Tímár Gyula a konzorcium vezetője, elnök-verézigazgató írt alá – az Arany Bárány télikertjében került sor. A kivitelezőnek a munkát 2009. május 10-ig kell elvégeznie.

Az Európai Unió által társfinanszírozott, mintegy 13 milliárd forintból megvalósuló, 42 települést érintő szennyvízberuházási nagyprojekt részeként a hetedik vállalkozói szerződést kötötték meg a múlt héten. Az ünnepségen dr. Gyimesi Endre polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: az 1985-ben átadott szennyvíztelep a 90-es évek közepén, egy rekonstrukción már átesett, a mostani korszerűsítés és bővítés viszont több évtizedre oldja meg a problémákat. Mivel a Balaton vízgyűjtő területét is védi, ezért a Nyugat-Dunántúl egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházásáról van szó, tette hozzá a polgármester.

Rigó Csaba elmondta: a kiépítésre kerülő új tisztítási vonal biztosítja a telep biztonságosabb működését. A bővítéssel a csatornahálózatra újonnan rácsatlakozó települések szennyvízét is fogadhatja a tisztítómű. A beruházás keretében számos műtárgyat felújítanak, átalakítanak és több új elem kerül a technológiába. Az egyik legfontosabb a meglévő biológiai tisztító blokk korszerűsítése.

A regionális szennyvízrendszer bővítése során közel 5 ezer új fogyasztó szennyvízének fogadására készülnek fel. A rekonstrukció során megépül egy 400 köbméteres szippantott szennyvíz fogadó műtárgy, amelynek segítségével a térség még nem csatornázott részeiről származó szennyvizeket is tisztítani lehet. A kellemetlen szaghatást jelentő mikrobiológiai folyamatok korlátozása fontos feladata egy modern tisztító telepnek. Két párhuzamos rothasztó toronyban fogják kezelni a keletkező szennyvíziszapot, melynek a mennyisége is csökken majd. A telep energiafelhasználásának optimalizálásában is jelentős előrelépés történik.

Rigó Csaba végül megköszönte mindazoknak a munkáját, akik valamilyen szinten részt vettek Európa egyik legkorszerűbb telepének megvalósításának előkészületi munkáiban. Tímár Gyula, mint elmondta, cége otthon érzi magát a régióban és ígérte határidőre, megfelelő minőségben fogják végezni a munkát. Dr. Burján Richárd, a Zalavíz Zrt. vezérigazgatója pohárköszöntőjében utalt arra, a cég történetének legnagyobb beruházása következik. (Zala-Lap Kft.; V. Zs., Z. A.)

Tartalom megosztása: