keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Kiemelkedő a hatása

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kiemelkedő a hatása

2007 április 11 - szerda
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium pályázatán, melynek eredményét 2007 márciusában tették közzé, 11-en nyerték el az „Ipari Park” címet, köztük Zalaegerszeg önkormányzata. A város a déli ipari parkkal pályázott a címre. Az országos megmérettetésen Zalából még a FlyBalaton Ipari Park került az elismert tizenegybe.

A nyertesekről kiadott értékelés leszögezi: Zalaegerszeg az osztrák, szlovén és horvát határokhoz egyaránt közel fekszik, a város gazdaságában meghatározó jelentősége van az elektronikai és gépipari, valamint az élelmiszeripari és faipari ágazatoknak.  Ahhoz, hogy a régió a lehetőségeivel élni tudjon, négy fontos prioritásnak kell teljesülnie a gazdaságfejlesztésben, mely regionális szinten, helyi döntéshozatallal tud megvalósulni. Ezek a befektetés-ösztönzés dinamizálása, az innovációs potenciál és hálózatos fejlődés erősítése, kis- és középvállalkozások működési feltételeinek javítása, valamint integrált, egyedi projektek megvalósítása. E négy tényező tekintetében az egerszegi ipari park, mint fejlesztési eszköz, hatása és létjogosultsága kiemelkedő.

– Tavaly júniusban adtuk be a pályázatot – mondja dr. Háry András, a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. vezérigazgatója, és hozzáteszi: – a minisztérium most szigorítja az ipari parkok rendszerét, mivel többen kapták meg a címet, mint akik valóban rászolgáltak. Így, akik a múlt hónapban nyertek a pályázaton, azok igazi elismerést kaptak. A következő lépés, hogy az önkormányzat szerződést közt a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal, hogy a különböző kiajánlásoknál már használhassuk a címet.

Dr. Háry András szerint az elnyert Ipari Park cím tulajdonképpen egy szűrő a külföldi befektetési tárgyalásoknál, vagyis előnyt élvezhetnek, akik rendelkeznek vele.

Különböző kedvezményekkel is jár a pályázatoknál. Egyéb támogatást is jelenthet. A déli ipari parkban tíz telek kialakítása történt meg, két csarnokot már felhúztak vállalkozások, egy pedig féléven belül elkészül. Hogy a többivel mi lesz, az a tulajdonosokon múlik. Érdeklődésünkre, hogy van-e még hely az ipari parkban, dr. Háry András elmondta: jöhetnek a befektetők, van még fejlesztési terület. Egyébként az önkormányzat és a Városfejlesztő Zrt. is rendelkezik tulajdonnal, ugyanakkor még magántulajdonban is vannak területek, melyek szintén bevonhatók lehetnek a városi fejlesztési elképzelésekbe. (Zala-Lap Kft., V. Zs.)

Tartalom megosztása: