keresés a weboldalon

Koncert Kodály emlékére

Zalaegerszeg címer
Hírek

Koncert Kodály emlékére

2007 november 21 - szerda
Kodály Zoltán zeneszerző, tudós, a XX. századi zenepedagógia legnagyobb hatású személyisége 125 éve született és 40 évvel ezelőtt hunyt el. Az idei kettős jubileum sokáig úgy tűnt csendben telik, aztán itt – ott felvetődött a megemlékezés lehetősége. A zalaegerszegi hangversenyteremben elhangzott emlékműsort a Canterina Kamarakórus és annak vezetője, Décsy-Paál Enikő kezdeményezte.

– Még az év közepén is úgy volt, hogy nem lesz semmilyen jubileumi rendezvény. Én pedig úgy éreztem, hogy Zalaegerszegen működnek olyan színvonalas kórusok, akik ez ügyben színpadra állhatnak. Mindenki készségesen állt a felkérés mellé és 5 énekkar tudta vállalni a fellépést. Kodálynak sok műve van, köztük kevésbé ismertek is szép számmal.

Volt tehát miből válogatni. Igyekeztünk minél sokszínűbb műsort összeállítani, melyben a bicíniumok, kórusművek, gyűjtött népdalok és epigrammák is helyt kaptak. Minden fellépő csoport a profiljához illő műveket választott. A koncerten lépett először színpadra a zeneiskola énekkara és nagy örömünkre eljött a világhírű pécsi Bartók Béla Leánykar – mondta lelkesen Décsy-Paál Enikő.

Az utóbb említett kórus vezetője Kertész Attila, aki többek között a Magyar Kodály Társaság elnökségi tagja, hozzáfűzte, úgy érezték kötelességük az évfordulóra felhívni a figyelmet. Kórusa 22 Kodály művet tanult meg az idén, az évforduló kapcsán. Ezekkel járják az országot, igyekeznek minél több meghívásnak eleget tenni. Zalaegerszegen először lépnek fel, de minősítő munkája miatt jól ismeri már a zalai színvonalas kórusokat, illetve a kiváló akusztikájú hangversenytermet.

A koncert utolsó akkordjait, „A magyarokhoz” című művet a Canterina Kamarakórus, a Városi Vegyeskar, a pécsi leánykar és a Zrínyi Miklós Gimnázium Vegyeskara közösen adta elő, Kertész Attila Liszt-díjas karnagy vezényletével. Az esten fellépett még a zeneiskola kórusa és a Liszt Ferenc Általános Iskola Kiskórusa.
A koncert bevételét a hangversenyterem felújítására ajánlották fel a résztvevők. (Zala-Lao Kft., B.K.)

Tartalom megosztása: