keresés a weboldalon

Konferencia a duális mérnökképzésről

Zalaegerszeg címer
Hírek

Konferencia a duális mérnökképzésről

2013 július 04 - csütörtök
A duális mérnökképzés tapasztalatairól tartottak ma szakmai konferenciát a Nyugat-magyarországi Egyetem zalaegerszegi mechatronikai képzési központjában, ahol egy éve kezdték meg a gyakorlat-orientált oktatást. Ennek lényege, hogy a hallgatók az átlagosnál több időt töltenek különböző vállalatoknál, hogy az elmélet mellé gyakorlati tapasztalatokat is szerezzenek.

Balaicz Zoltán alpolgármester köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy Zalaegerszegen évtizedekkel ezelőtt az akkori Pénzügyi és Számviteli Főiskola kihelyezett tagozatának letelepedésével kezdődött a felsőoktatás története, majd jött a pécsi egészségügyi főiskola, a 90-es évek közepén-végén pedig a műszaki képzés – amely már kifejezetten a térség gazdaságának szakemberigényét hivatott kielégíteni. A felsőoktatás támogatására idén 114 millió forintot különítettek el a város költségvetésében, és közel 250 millió forintnyi pályázati pénzt is erre a célra fordítanak. A duális képzés Zalaegerszegen főleg a gépészeti területen fontos, és a városban különös sajátosságai is vannak.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási államtitkár-helyettese, Maruzsa Zoltán azt mondta: a járműipar szakember-igényeinek kiszolgálásában különösen fontos a duális képzés. Mindhárom helyen, ahol ilyen oktatás folyik  – Győrben, Kecskeméten és Zalaegerszegen is – nagy szükség van arra, hogy főleg az autóiparnak ütőképes háttér-bázisa legyen. Az állam több száz millió forinttal támogatja a duális képzést – részint projectfinanszírozással, részint ösztöndíjakkal, részint pedig intézményfejlesztésekkel – tette hozzá Maruzsa Zsolt.
Alpár Tibor, a Nyugat-magyarországi Egyetem dékánja azt hangsúlyozta, hogy Zalaegerszegen különlegességnek számít, hogy a mérnök-hallgatók jobbára kis- és középvállalkozásoknál folytatják gyakorlatukat – a másik két városban az egyetemek ugyanakkor nagyvállalatokkal kötöttek szerződést. A dékán szerint sok előnnyel jár, hogy a vállalkozások és a hallgatók jobban megismerik egymást. Ezzel jelentősen nő az esélye annak is, hogy a friss diplomás fiatalt ott alkalmazzák, ahol gyakorlatát is végezte.
yr

Tartalom megosztása: