keresés a weboldalon

Kossuth utca: szeptember végéig egy sávon

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kossuth utca: szeptember végéig egy sávon

2008 május 05 - hétfő
Teljes lendülettel folytatódnak Zalaegerszegen a belvárosi csatornaépítési munkálatok. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló szennyvíz-rekonstrukció 2006 júniusában kezdődött: még abban az évben elkészültek a Mindszenty tértől a Budapest Bankig a szennyvíz-és csapadékvíz-csatorna rekonstrukciós munkálatai, majd az elmúlt évben folytatódott a regionális szennyvízprogram kivitelezése egészen a Petőfi útig terjedő szakaszon. Tehát a Kossuth utcán megtörtént az új szennyvízcsatorna vezeték építése a Kisfaludy út torkolatáig, a csapadékvíz-vezeték, pedig a Petőfi útig.

A Petőfi és a Kisfaludy utca között (a szalagház előtt) azért nem került sor új szennyvíz-vezeték építésére, mert a csatorna nem a Kossuth utca felé esik, hanem a háztömb mögött helyezkedik el. Elkészült még az új szennyvíz-csatorna a Báthory utcában, a volt József Attila iskolánál, a Hoch János utcában, a Balatoni úton, a Piac téren, a Sütő utcában. Mint Dormán László, a belvárosi csatornaépítő konzorcium vezetője, a kivitelező Hydrocomp Kft., ügyvezetője elmondta: a csatornaépítési program megvalósítása mintegy 3 millió 492 ezer euróba, vagyis közel egymilliárd forintba kerül. A befejezési határidő, 2008. december 31.

– Idén, április 19.-én folytatódott a szennyvíz rekonstrukció a Kossuth és Petőfi utca kereszteződésétől. Ettől a csomóponttól a Csány téren keresztül a Tomori Pál utcáig (a Göcsej Vendéglővel szemben) mintegy 663 méter szennyvízvezetéket építünk ki, és 400 méter csapadékvíz-vezetéket a Csány térig. A szennyvízcsatorna építés kivitelezési ideje egyeztetve lesz a kialakítandó Béke ligeti új parkolók építésével. A két munkafolyamatot összhangba hozzuk. Ezen kívül a Kossuth utca mindkét oldali járdájába beépített ivóvízvezetéket is kicseréljük a Petőfi út és a Csány tér között – mondja Dormán László.

Megváltozott a forgalmi rend is, a Petőfi úttól a Csány tér felé megszűnt a parkolósáv, a forgalom egy sávon halad egészen szeptember végéig. Az autózás a Kossuth utca ezen, szakaszán tehát nehezebbé válik, de mint a csatornaépítő konzorcium vezetője fogalmazott, a közlekedésben részt vevők nem türelmetlenkednek, tudomásul veszik, hogy a belváros szépítése mindenki számára fontos. Amit viszont folyamatosan kérdeznek, hogy lesz-e burkolatcsere ezen a szakaszon is? Ezzel kapcsolatban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a tervek elkészültek a Petőfi és Kisfaludy utca közötti részre, és pénzügyi forrás függvénye, hogy mikor kap új burkolatot a Kossuth utca ezen, szakasza.

– Október és december vége között is sok feladat vár ránk – folytatja Dormán László. – Egy hosszú szakasz szennyvízcsatorna-építése van folyamatban: ez érinti a Petőfi utca, Vizslaparki út, Göcseji utat, a Bazitai elágazásig, és a Köztársaság és az Alsóerdei út találkozásáig. A bazitai elágazástól délre a kerékpárútba lévő szennyvízvezeték kicserélésére is sor kerül. Ez összesen 2 ezer 600 méter vezetékcserét jelent. Folyik továbbá a szennyvízcsatorna építése a Berzsenyi utca és a Balatoni út közötti, mintegy 260 méter szakaszon. Elkészült ezen a héten a csatornaépítés a Landorhegyi és Gasparich út kereszteződésénél, már csak az útszakasz helyreállítása van hátra. Folyamatban van a tervezése a Zrínyi út és a kaszaházi városrész csatornarekonstrukciójának is, valamint csapadékvíz átkötési munkálatokat is végeznek folyamatosan.

Ebben az évben elkészül a Hoch János út felújítása, teljes szélességű aszfaltszőnyegezéssel, továbbá befejeződik nyolc darab szennyvízátemelő felújítása. Dormán László elmondta még: a 970 aknafedélből 700 cseréje már megtörtént, és fővállalkozóként – alvállalkozók bevonásával – ők építették meg Pelényi Gyula tervei alapján a Dísz-téri Tulipán kút környékét. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: