keresés a weboldalon

Közénk tartoznak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Közénk tartoznak

2007 október 08 - hétfő
Húsz évvel ezelőtt, az országban az elsők között hoztak létre Zalaegerszegen az értelmi fogyatékosok számára napközi otthont. Ezen alapellátási formának – melynek célja az iskolából kikerülő, családban nevelkedő fogyatékosok napközbeni felügyelete, foglalkoztatása -, először a Mártírok útja 8. alatti épület biztosított helyszint.

1989-től a jogszabályváltozásoknak megfelelően Fogyatékosok Klubjaként működtek tovább. 1998-ban költöztek a Kiss utcába, jóval tágasabb körülmények közé. 2004-ben vette fel az intézmény Gyimesi Lajos gyógypedagógus nevét, akinek szakmai munkáját ma is példaként állítják maguk elé a 19 rászorulóval való foglalkozás során. Ez a néhány kiragadott statisztikai adat az intézmény történelméből.

Sokkal beszédesebb volt azonban a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben rendezett gálaműsor, ahol fogyatékosok és épek, szülők, gondozók, támogatók együtt töltöttek néhány órát, pótolva valamit abból, amit a természet nem minden embertársunknak adott meg. Erről szólt bővebben ünnepi köszöntőjében dr. Gyimesi Endre polgármester, a rendezvény fővédnöke.

Arra a sok tennivalóra hívta fel a figyelmet, melynek révén szemléletváltozás, társadalmi összefogás következhet be, hogy a fogyatékkal élők jelenléte a mindennapok részét képezze, ne legyen az furcsa senki számára. Tudatosítani kell, hogy ők köztünk élnek és közénk tartoznak, a velük való kapcsolatot pozitív élményként lehet megélni. Ennek lépéseit mindenhol a szűk környezetben kell megkezdeni. Így Zalaegerszegen is tervben van egy integrált játszótérépítés.

Kocsmár Zoltánné intézményvezető, mialatt felelevenítette az elmúlt húsz év legfontosabb eseményeit, örömteli perceit, nem hallgatta el a gondokat sem. Így azt a tényt sem, hogy a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt ma már nem tudják foglalkoztatni a fiatalokat, míg korábban számos üzem biztosított számukra munkalehetőséget.

Ez önbizalmat adott, a befolyt összegből pedig kirándulni jártak, ajándékot tudtak vásárolni. Az ünnepség végén köszöntötték az intézet munkatársait, Bertók Mária Gyöngyi, Vörös Balázsné és Szekeres Jánosné kitüntetésben részesült. A gálaműsorban verssel, dallal és tánccal az intézet lakói is színpadra álltak. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: