keresés a weboldalon

Kőzetbe zárt (hasznos) hulladék

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kőzetbe zárt (hasznos) hulladék

2008 december 22 - hétfő
Pillepalackok újrahasznosításával készítettek a zalaegerszegi diákok vidám köztéri ülőbútorokat. Az ötlet a budapesti DNS Természetközpontú Egyesülettől származik, ahonnét Arany Virág közvetítésével érkezett el a lehetőség a megyeszékhelyre.

Az Eötvös, az Ady és a Páterdombi tanintézmény kapcsolódott a programhoz, melynek kapcsán Budapesten és Miskolcon készültek már ergonomikus térbútorok. Egerszegen közel 1000 darab pillepalack felhasználásával alkottak időtálló ülőalkalmatosságot a nebulók.

A munkák olyan jól sikerültek, hogy kisebb vita tárgyát képezte azok elhelyezése. Végül az ünnepek elmúltával minden intézmény megkapja saját alkotását, azzal a feltététellel, hogy készítenek még hasonló vidám köztéri bútorokat az igények kielégítésére.

– Zalaegerszegen sohasem volt gond a környezetvédelem – utalt a lakosság hozzáállására Tombi Lajos alpolgármester a polgármesteri hivatal előtti szemle alkalmával. – Tíz évvel ezelőtt volt próba szelektív gyűjtés, mely nagyon jó eredményt hozott. Most pedig a diákok nemcsak gyűjtötték a hulladékot, hanem nagyon kreatívan újrahasznosították. Külön köszönet ezért.

Arany Virág elmondta, a 1,5 éves projekt során még öt várost (Nagykanizsa, Hévíz, Keszthely, Szombathely, Veszprém) céloztak meg, de a zalaegerszegi lelkes hozzáállás miatt, valószínűleg itt is megismétlik a programot.

A bútorkészítés technikájáról Antal Csaba, a DNS egyesület munkatársa számolt be. A vázat a pillepalackok adják, melyre ásványkőzetet tapasztanak. Egy hét alatt köt meg az alkotás, zárul természetes kőbe a műanyag, válik súlyossá a pillekönnyű. Végül jöhet a festés és a hosszú-hosszú idejű használat.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: