keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Közgyűlési döntésekről: Nem lehet alkoholt fogyasztani a város közterületein (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Közgyűlési döntésekről: Nem lehet alkoholt fogyasztani a város közterületein (Videó)

2011 április 19 - kedd
Gyimesi Endre kapja idén a Város Díszpolgára kitüntető címet, újabb 50 millió forinttal támogatja a ZTE Kosárlabda Klubot az önkormányzat, és a jövőben nem lehet szeszes italt fogyasztani Zalaegerszeg közterületein. Egyebek mellett ezekről is döntöttek a képviselők a legutóbbi közgyűlésen. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be a város vezetői.

Az 53 napirendi pont közül több foglakozott személyi kérdésekkel. Balaicz Zoltán alpolgármester ezek ismertetésével kezdte a tájékoztatót. Horváth Lászlót, a 11-es számú választókerület újdonsült önkormányzati képviselőjét választották meg a Gazdasági Bizottság elnöki posztjára. Ugyancsak ő veszi át Rigó Csaba helyét az Ügyrendi, Jogi és Vagyonnyilatkozatokat Ellenőrző Bizottságban, valamint a Szociális, Egészségügyi és Esélyegyenlőségi Bizottságban. Dr. Háry András kapott helyet a Gazdasági Bizottság külsősei sorában, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottságban pedig Győrffyné Könczöl Tímeának szavaztak bizalmat a képviselők. Döntés született a közgyűlésen a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány kuratóriumának 14 főre való csökkentéséről is.

Zárt ülésen határoztak a képviselők az idei év díszpolgári és Pro Urbe díjainak odaítéléséről. A város díszpolgárává avatják május 13-án dr. Gyimesi Endrét, Zalaegerszeg tavaly leköszönt polgármesterét. A Pro Urbe díjat pedig dr. Tóth József, a PSZF volt igazgatója, és Péntek Imre József Attila-díjas költő veheti majd át.

Összevonta a közgyűlés a Strand és a Sportcsarnok Kft-t, és létrehozta az Egerszegi Sport és Turizmus Kft-t, folytatta a beszámolót Balaicz Zoltán, majd arról számolt be, hogy a ZTE Kosárlabda Klub újabb megsegítéséről döntöttek a városatyák.

– Ezúttal a Kft. tőkéjének rendezéséről határoztunk. Ötvenmillió forintos hozzájárulást biztosítunk a klubnak, szigorú feltételek mellett – tudatta az alpolgármester. – Mostantól nagyon szigorú, következetes és ellenőrzött gazdálkodást kell folytatnia a ZTE KK Kft-nek. Létrehozunk egy ügydöntő felügyelőbizottságot, vagyis napi rálátásuk lesz a tulajdonosoknak a pénzügyi döntésekre, akár meg is akadályozhatnak olyan intézkedéseket, melyek nem szolgálják a Kft. érdekét. Fontos kritérium az is, hogy egy új, tiszta vezetői szerkezetet kell létrehozni a társaság élén, amely vállalja a szükséges plusz pénzek behozatalát a rendszerbe.

Dr. Kovács Gábor jegyző az új és módosított rendeletekről számolt be. Kiemelkedik ezek közül az az új szabályozás, miszerint a jövőben nem lehet szeszes italt fogyasztani közterületen.

– Nem vonatkozik a tilalom rendezvények idejére, mint az Egerszeg Fesztivál, a Szüreti Fesztivál, vagy a szilveszter. Ugyancsak lehet alkoholt fogyasztani a vendéglátóipari egységek teraszán, előkertjében, valamint olyan idegenforgalmi szempontból kiemelt területeken, mint az Alsóerdő, vagy a TV torony – pontosította a tudnivalókat a város jegyzője. – A rendelet megalkotásának elsődleges oka az volt, hogy vannak a városnak olyan területei, ahol a szeszes ital fogyasztás következtében olyan személyek és tevékenységek jelentek meg, melyek zavaróak a város életében, és megkeserítik a zalaegerszegiek mindennapjait. A rendelet ellen vétőkkel szemben szabálysértési eljárást indít az önkormányzat, ami pénzbírságot, elzárást, illetve közérdekű munkát vonhat maga után – hívta fel a figyelmet dr. Kovács Gábor.

Módosította a közgyűlés a lakásrendelet önkormányzati bérlakások eladására vonatkozó szabályait. Ennek értelmében továbbra is lehet részletfizetéssel önkormányzati bérlakást vásárolni, de csak oly módon, hogy tulajdonjog fenntartással él a város a teljes vételár kiegyenlítéséig. Új elemként került be a rendeletbe, hogy amennyiben a vásárló (korábbi bérlő) nem tudja fizetni a vételár részleteit, az elszámolást követően saját kérelmére bérlőként továbbra is a lakásban maradhat.

frau – /Cs.M.

Tartalom megosztása: