keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Krízishelyzetben

Zalaegerszeg címer
Hírek

Krízishelyzetben

2009 szeptember 06 - vasárnap
Az úgynevezett krízisalapra augusztus elejétől nyújthatják be az igényeket. A kríziskezelő program célja, hogy egyszeri, kis összegű, vissza nem térítendő állami támogatást nyújtson a gazdasági válság hatására krízishelyzetbe került családoknak.

Azok a felnőtt korúak jogosultak támogatásra – legalább húszezer, legfeljebb ötvenezer, kivételes esetben maximum százezer forintra – ahol családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbért, azaz az 57 ezer 815 forintot.

A válság hatására veszítették el munkahelyüket, vagy jelentős, legalább 20 százalékos jövedelemvesztést szenvedtek el, vagy lakáshitelük törlesztő részletének növelése eléri a 20 százalékot. További feltétel, hogy 2009-ben a kérelem benyújtásának időpontjáig nem részesültek 15 ezer forintot meghaladó átmeneti segélyben és nincs folyamatban lévő kérelmük. A feltételeknek együttesen kell fennállniuk.

A krízisalapból eddig – az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatása szerint – 500 család kapott pénzt, a kiutalás folyamatos. A szervezethez eddig 1134 kérelem érkezett, a legtöbb 777, az észak-alföldről, a legkevesebb 216 a nyugat-dunántúli régióból.

Milyen az érdeklődés a krízisalap iránt Zalaegerszegen? – érdeklődtünk Németh Gyulánétól, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai csoportvezetőjétől.

– Az első egy hét rohama után, ekkor hetven beadványt iktattunk, valamelyest csökkent a benyújtott kérelmek száma. Augusztus 25-ig 121 kérelem érkezett, a szám azonban folyamatosan változik és az érdeklődés továbbra is nagy. Lassítja a kérelmek feldolgozását, hogy az ügyek körülbelül harmadában hiánypótlásra van szükség – válaszolja.

– Az eddigi tapasztalatok szerint a kérelmeket milyen indokkal nyújtják be?
– Az igénylők 67 százaléka munkahelyének elvesztése miatt jogosult a támogatásra, a második leggyakoribb indok a 2008 szeptemberéhez viszonyított jövedelem csökkenés, ami a támogatást kérők 45 százalékát érintette. Közülük a többség (85 százalék) jövedelme jelentősen, 30 százalékot meghaladó mértékben csökkent.

A kérelmezők több mint negyede a lakáscélú kölcsön törlesztő részletének emelkedését jelölte meg krízishelyzete okozójaként. A legalább három kiskorú gyermeket nevelő családok aránya 10 százalék.

Összességében az igénylők közel fele a kormányrendeletben meghatározott krízishelyzet több ismérvének is megfelel, tehát jogosultsága a támogatásra mindenképpen fennáll. Eddig a beadványok 25 százalékát továbbítottuk a nyugdíjbiztosítási igazgatóság felé, a többi esetben az eljárás folyamatban van – mondja Németh Gyuláné.

Hozzátette: az augusztus több okból is nagyon forgalmas a népjóléti osztályon. A családok megélhetési nehézségeik miatt a korábbinál jóval nagyobb számban és több beadvánnyal keresték fel az osztályt, a beiskolázás kiadásaihoz is döntően ekkor kérnek segítséget.

(Zala-Lap, V. Zs.)

Tartalom megosztása: