keresés a weboldalon

Krónikát lapozgattak

Zalaegerszeg címer
Hírek

Krónikát lapozgattak

2010 november 18 - csütörtök
A Kollégiumi Esték (Kovács Károly Tagkollégium) rendezvénysorozat vendége a közelmúltban Pap Gábor művészettörténész volt, aki a Képes Krónika szövegébe és képi ábrázolásaiba lapozott bele telt házas hallgatósága előtt. Előadása során a témához viszonyított idő rövidsége miatt csak felvillantott néhány olyan momentumot, mely nem egyezik a hivatalos állásponttal a középkori forrásanyagot, illetve történelmet illetően. Erre vonatkozó elképzeléseit egyébként külön tanulmánykötetben is megjelentette.

Elsőként nem tetszését fejezte ki a többek között egykor Zalaegerszegen is tanító tudós, mivel a hivatalos álláspont szerint a Képes Krónika, mint „megbízhatatlan” történelmi forrás (hunokkal, szkítákkal való rokonság, Attilától való leszármazás) kezelendő. Kiemelte, az írás a királyi család belső használatára készült, okító céllal, és a családfa megörökítésére.

S mivel mindez a könyvnyomtatás feltalálása előtt, 1358-ban történt, nem jutott el széles tömegekhez a benne foglalt számos információ, nem volt értelme mindezek meghamisításának. Mégsem kezelik helyén ma ezt a forrást. Pap Gábor számos nyilvánvaló tényre is felhívta a figyelmet, illetve latin tudása révén fordításbeli pontatlanságokra, melyek akár lényeges jelentésváltozást okozhatnak.

Mint kifejtette, a Képes Krónikában a szövegnek és a képeknek külön történte van. Ezek nem mindig párhuzamosak egymással és ez utóbbi bír nagyobb jelentőséggel. A könyv három pillére Attila, a hét vezér és Szent László alakja, egyezést mutatva a magyar mondakör anyag gazdagságával.

Ezek közül a magot, a legfontosabb jelentéseket a hét vezér hordozza. Azonban a gazdag képi anyag értelmezése jelentős műveltséget, kozmikus jelrendszerben, csillagmitológiában való jártasságot is feltételez. Ezen tudással kevesen bírnak, ezért is nehéz a megértés és fordulhat elő félremagyarázás.

A művészettörténész ennek kapcsán hívta fel a figyelmet a tények, a saját tapasztalás elsőbbségére, a szakemberek véleményével, a „hírekkel” szemben.
Pap Gábor Tóth Gyula: Kitalált középkor című tanulmányával egyetértésben adott magyarázatot a Krónikában lévő időzavarral

(A keveredés oka, hogy akkoron kétfajta időszámítás volt érvényben. A Krisztus születése szerinti, illetve a Nagy Sándor halálától számított. Idővel az előző vált általánossá, de a közel 300 éves különbözőség sok félreértésre adhatott okot. A fent nevezettek szerint ez teremtett alkalmat nem valós tények, események, személyek történelembe foglalására)

Egyébként az idő kapcsán nemcsak a lineáris, hanem a ciklikus időt is ajánlja figyelembe venni a művészettörténész.
Végül megjegyezte, tisztában van azzal, hogy a szakma nem örül annak, ha valaki, mint például ő is, újra olvassa a krónikát és igyekszik megérteni annak sokrétű, finom jelentését. Mert a krónika képei a mai korra vonatkozó utalásokat, figyelmeztetéseket is tartalmaznak.

Pap Gábor teljes, közel öt órás előadása, az interneten keresztül is elérhető.

Zala-Lap, Bánfi Kati

Tartalom megosztása: