keresés a weboldalon

Különdíjas a Göcseji Múzeum (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Különdíjas a Göcseji Múzeum (Videó)

2023 június 06 - kedd
Elnyerte a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a zalaegerszegi Göcseji Múzeum. A Pulszky Társaság 1996-ban alapított kitüntetésére az intézmények jelölés alapján, illetve saját kezdeményezésre nyújthatták be pályázatukat – jelentették be sajtótájékoztatón.

A Zala vármegyei közgyűjtemény a szövetségétől és Magyar Nemzeti Múzeumtól kapott ajánlást. A megítélés szerint a tudományos munka, az ismeretátadás, a digitalizálás és az infrastruktúra megújítása területén kiváló tevékenységet végeztek.              

Az intézmény nyáron rendhagyó tárlatvezetéseket szervez. Zoob Kati divattervező Repertoár – Az ellentétek harmóniája című időszaki kiállítását mások mellett képzőművész, pszichológus, költőnő, könyvtárigazgató és ruhaipari mérnök mutatja be a közönségnek. A tervek szerint a Múzeumok éjszakáján Verebes István színész-rendező várja a közönséget.          

A közgyűjtemény 1955. július másodikán nyitotta meg kapuit. Közel egy évtizedes hagyomány szerint az évfordulóhoz közel eső munkanapon ünneplik a „Göcseji Múzeum napját”. Az alapítóról elnevezett Szentmihályi Imre-díjat a munkatársak javaslatai alapján adják át. Az elismerést idén Vizsi György vehette át, aki két évtizeden át gondoskodott a falumúzeum épületegyüttesének állagmegőrzéséről: a zsúp tetők folyamatos megújításáról, a házak sározásáról és meszeléséről.

K.I./E.K.

 

Tartalom megosztása: