keresés a weboldalon

Kultúra napi ünnep Botfán

Zalaegerszeg címer
Hírek

Kultúra napi ünnep Botfán

2009 január 19 - hétfő
A Válicka Citerabarátok Egylete rendezett ünnepi délutánt a Magyar Kultúra Napja alkalmából Botfán. Az országos ünnephez a helyi értékek bemutatásával járultak hozzá, megidézve a közel- és távolmúltat, átörökítve a tudást a jövő nemzedékének.

A Himnusz elhangzása után, Salamon Sándor nyugalmazott pedagógus méltatta a magyar kultúrát. Kiemelten szólt a magyar nyelv ősi időkbe nyúló, máig megfejtetlen titkairól és a népi kultúráról, mely utóbbi őrzésének szép példáját adja a több alkalommal is elismert helyi citerazenekar.

A gyermek és ifjú citerások vidám, önálló produkcióik mellett közreműködtek a műsorban elhangzott, helyi gyűjtésű „Válicka kisasszony” című legenda előadásában is.

A prózai betétek közé tartozott még egy helytörténeti visszaemlékezés és Nagy Lajos, a citerazenekar alapítója, saját versének szavalata. Érdekességként archív felvételen énekelt a falu határában folyó Válicka patakról néhai László Imréné. A dal az 1970-es Röpülj Páva verseny elődöntőjén hangzott el.

A programot a botfai Lányok-Asszonyok Klub tánccsoportja által előadott csárdás zárta, nagy sikerrel. Majd kis megvendégeléssel kedveskedtek a közönségnek, miközben az érdeklődők megtekinthették a népi mesterségek hagyományőrző szerepét bemutató kiállítást.

(Zala-Lap, B. K.)

Tartalom megosztása: