keresés a weboldalon

Leletmentés másként

Zalaegerszeg címer
Hírek

Leletmentés másként

2008 március 25 - kedd
„Mentés másként” címmel Kotnyek István filmes, fotós, festő- és szobrászművész alkotásaiból nyílt tárlat a Keresztury ÁMK Gönczi Galériájában. A kiállítás különleges apropóját az adta, hogy a nagykanizsai művész az idén ünnepli 60. születésnapját. (Így a megyeszékhelyivel azonos időben Kanizsán is látható egy bemutató, ahol főleg festményei kerültek reflektorfénybe.)

A Gönczi Galériába különleges objektjeivel érkezett a művész. A „mentés másként” itt nem fájlok áthelyezése egy másik könyvtárba vagy hordozóra; bár ez nézőpont kérdése. A múlt használati tárgyai helyeződnek át ugyanis a jelenbe, egy kicsit másként végezve a leletmentést. Amolyan „kotnyeki” módon.

Ahogy Péntek Imre, József Attila-díjas költő, a Pannon Tükör főszerkesztője mondta a megnyitón, deformált tárgyak ezek; és semmi sem az, aminek látszik. Alkotójuk pedig egy furfangos ember. Játékosság és humor nélkül Kotnyeket nem lehet megérteni. A tárgyak saját nyelve mögött ráadásul még titok is lappang: szójáték, szómágia, titkosírás, amit meg kell fejteni.

Péntek szerint ehhez az éles logikához és precíz szerkesztéshez mindenekelőtt analitikus látásmódra van szükség. Fel kell fedezni és újra össze kell rakni az alkatrészeket. Így lesznek az egykori szokásos használati eszközökből geomorf (föld, anyag, ásvány), biomorf (erdő, kígyó, konstruktivista őslény) és etnomorf (átalakított néprajzi tárgyak) szoborkompozíciók. Az élettelen tárgyak „visszaérzékiesítése” zajlik; konvencionális toposzok fordulnak ki magukból. A hajdan volt tárgyak átmentése megőrzése zajlik egyfajta kíméletlen és tiszteletlen szeretettel. De Kotnyek Istvánnál megszokott, hogy az a jó, amiben van egy kis destrukció. (Zala-Lap Kft., P.P.)

Tartalom megosztása: