keresés a weboldalon

Letették a harcjármű gyár alapkövét (videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Letették a harcjármű gyár alapkövét (videó)

2020 december 17 - csütörtök
Letették a több, mint 60 milliárd forintból megvalósuló zalaegerszegi harcjárműgyár alapkövét. A Lynx típusú páncélautókat várhatóan 2023-tól kezdik gyártani a Magyar Honvédség számára. A NATO felé tett vállalást teljesítve 218 jármű beszerzéséről döntöttek. Ebből 46-ot Németországban, 172-t pedig Zalaegerszegen állítanak elő.

H-145M típusú – új, honvédségi helikopterrel tették le a háromhektáros komplexum időkapszuláját. A Lynx típusú harcjárműcsalád tagjai felszereltségtől függően 34-50 tonnásak, és akár 70 kilométeres sebességre is képesek. Az új komplexum építése napokon belül elkezdődik – tájékoztatott Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.

dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter:

Zalaegerszegen az elmúlt időszakban 4000 új munkahelyet hoztak létre. A harcjárműgyár felépítése, további 500 foglalkoztatottat jelent – mondta Balaicz Zoltán, polgármester. 

Balaicz Zoltán, polgármester, Zalaegerszeg:

Mától a hadiipari fejlesztés új fázisba lépett – erről már Maróth Gáspár beszélt. A kormánybiztos bejelentette, hogy két hadianyaggyárat hoznak létre Várpalota térségében.

dr. Maróth Gáspár, védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos:

A védelmi beszerzésekért felelős kormánybiztos hozzátette: a lőszerutánpótlás mellett a legyártott gránátokat az exportpiacra is szánják.

Gy. A.

B. P.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: