keresés a weboldalon

Lovaggá ütötték a városatyákat (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Lovaggá ütötték a városatyákat (Videó)

2011 május 16 - hétfő
Minden eddiginél többen vettek részt a XVII Egerszeg Fesztiválon. Kultúra, gasztronómia, közös együttlét jegyében telt a hétvége. Mindemellett egy rangos társadalmi eseményt is otthont adott hétvégén a város. Szombaton a református templomban tartotta idei lovagavató ceremóniáját a Szent György Lovagrend. A 22 lovagjelölt között több városvezető is volt.

A Szent György Lovagrendet 1326-ban Károly Róbert alapította. A rend alapvetően karitatív tevékenységet végez, hazaszeretetre, hűségre nevel. A református templomban 19 hazai és 3 felvidéki novíciust, azaz lovagjelöltet avattak. A szertartáson a koronázási ékszerek másolatának jelenlétében hagyományos módon történt a szertartás.

A szent György Lovagrend lovagjai közé fogadta Gyutai Csaba polgármestert, Balaicz Zoltán alpolgármestert és Tombi Lajos önkormányzati képviselőt. A szertartást Lovag Balla Miklos nagyprior vezette. Beszédében kiemelte: a nemesség kötelez.

– Ahogy azt a rend alapító okiratában is rögzítették, a lovagok eddigi életmódjukkal érdemelték ki azt, hogy a rend tagjai lehessenek. Igyekszünk ezt megszolgálni a tisztesség a becsület és a gyengék iránti alázat jegyében – mondta Gyutai Csaba polgármester.

A szertartást Lovag Balla Miklos nagyprior vezette. Beszédében kiemelte: a nemesség kötelez. A lovagok feladata többek között a szegények megsegítése, a hagyományápolás és a határon túli magyarok megsegítése.

– Úgy gondolom, hogy azt az etikai és erkölcsi tanítást kellene visszahozni a magyarság körébe, ami ezt az országot a háború előtt jellemezte – tette hozzá Balla Miklós nagyprior.

Az egykori novíciusokból lovagok és dámák lettek, akik a szertatás után egy lovagi estélyen vettek részt. Az estély bevételének teljes összegét jótékony célra fordítják.

DZsu/B.P.

Fotó: Seres Péter

Nézze meg a képgalériát!

Tartalom megosztása: