keresés a weboldalon

Megújult a MOGIM (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Megújult a MOGIM (Videó)

2013 szeptember 04 - szerda
Átadták a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum új oktató- és konferenciatermét, megújult kiállításait, valamint a frissen kialakított kompresszorházat és gazolintelepet. A kiállítóhely Réthy Károly magángyűjteményével gazdagodott.

Az ezeknek is helyet adó épület teljesen megújult, amelyben konferenciatermet is kialakítottak.

– Foglalkoztató és oktató teremmel korábban nem rendelkeztünk – mondta Tóth János, a MOGIM igazgatója -, ezért nagyon fontos számunkra, hogy a jövőben itt iskolai foglalkozásokat tudunk tartani és konferenciákat rendezhetünk. Továbbá azt tervezzük, hogy októbertől a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum Alapítvány tagozataként népfőiskolát indítunk el.


A megújult épületben található ásvány- és kőzetkiállítás jelentősen bővült, emellett átadtak egy gazolintelepet és kompresszorházat, amely Európában egyedülálló ipartörténeti bemutatóhely. Itt a 30-as évekből származó kolosszális gépek láthatók.

– Magyarországon az olajipar bölcsője itt Zalában ringott, Zalaegerszeg környékén – szögezte le Gyutai Csaba, a zalai megyeszékhely polgármestere -, és ez az akkori nagyon modern ipar hihetetlenül nagy változásokat eredményezett a települések küllemében, társadalmában. Megjelent egy olyan ipari szegmens Zalaegerszegen, amely máig meghatározó a város gazdaságában. Ha az iparűzési adóbevételeinket nézzük, akkor most is jelentős az olaj- és gáziparból származó bevétele a városnak. Itt egy komoly ipari hagyomány, tradíció teremtődött a megyében.

Ezt pedig életben kell tartani és be kell mutatni az érdeklődőknek. A most átadott beruházás 25 millió forint uniós és hazai forrás felhasználásával készült el, emellett 15 milliót a MOL- és az MVM-csoport biztosított.
 
P.Á./E.K.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: