keresés a weboldalon

Mézescsókok hétvégéje

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mézescsókok hétvégéje

2007 december 03 - hétfő
Mézes finomságokkal és természetes alapanyagú, gyógyhatású készítményekkel telt meg a Keresztury Dezső ÁMK előtere a hétvégén. A Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete és az egykori Gönczi ÁMK négy évvel ezelőtt szervezte meg először a Kárpát-medencei Mézfesztivált.

Azóta minden évben megrendezésre kerül a szakmai találkozóval egybekötött vásár, december 7-éhez közeli időpontban. Ezen a napon avatták ugyanis püspökké 374-ben a méhészek, mézeskalácsosok és kereskedők védőszentjén, Szent Ambrust.

A látogatók a három nap alatt a muravidéki, ipolysági, székelyföldi, vajdasági, valamint sárréti, észak-bácskai, somogyi és zalai mézeket, mézborokat, -pálinkákat, süteményeket, puszedliket kóstolhattak és vásárolhattak. Közben szakmai előadásokba, kulturális programokba is bepillanthattak, s ha kedvük támadt, beszélgethettek a térség legjobb termelőivel is.

Dr. Gyimesi Endre polgármester a fesztivált megnyitva elmondta, hogy a történelem folyamán mindig az a szakma ment jól, melynek mesterei úgy gondolták, hogy saját munkájukon fordul meg az ország sorsa. A méhészet a legősibb foglalkozások egyike, ezért van rengeteg szállóige, közmondás és hiedelem, ami a mézzel kapcsolatos. Régen például úgy gondolták, hogy ha az ifjú feleség az esküvő után egy hétig mézsört iszik, akkor termékenyebbé válik. Talán innen ered a mézeshetek elnevezés?

Ebből a régi hiedelemből is látszik, hogy a méz nemcsak egyszerű nyalánkság. Egészségvédő, fertőtlenítő és roboráló hatását már a régi egyiptomiak is ismerték. Ma már egyre többen tudják, hogy a hagyományosnak tekinthető „macis” vegyes virágmézen és akácmézen kívül számos mézfajta létezik, így mindenki ízlésének megfelelően, vagy hatóanyag szerint választhatja ki a számára megfelelőt.

Németh Zsolt díjnyertes zalai termelőtől megtudtuk, hogy a harmatméz az egyetlen, melyet nem virágnektárból készítenek a méhek, hanem a fák levelén keletkezett mézharmatot gyűjtik össze. A gyógyászatban a legyengült immunrendszer erősítésére alkalmazzák. A selyemkóróméz (selyemméz) pedig igazi hungaricum, mely annyira fűszeres és zamatos, hogy nyers ételek ízesítésére is kiválóan alkalmas. Ezenkívül gyulladáscsökkentő és vérnyomás-szabályozó hatása van.

Nemcsak a mézről, hanem a virágporról és a propoliszról is sok érdekesség kiderült a IV. Mézfesztiválon. A virágpor igazi „szupertáplálék”, hiszen minden, élettanilag szükséges tápanyagot tartalmaz, s növeli a vörös vértestek számát, erősíti a szívizmot. Régen ezért lett a versenylovak takarmánynak fontos része. A propoliszból készült oldatok, kenőcsök fontos gyulladáscsökkentők, fertőtlenítők, melyeket égések, fagyások, gombás fertőzések esetén is lehet alkalmazni.

Karácsony közeledte miatt a mézes sütemények iránt is nagy volt az érdeklődés. A mézescsók és a szív alakú mézeskalács még mindig népszerű. Aki kóstolt vagy vásárolt, elkérhette a recepteket is, hogy az ünnepi asztalra ne csak ízletes, hanem egészséges ételek kerüljenek. (Zala-Lap Kft., P.P., Z.A.)

Tartalom megosztása: