keresés a weboldalon

Mindszentys diáklány sikere sakkversenyen (Diákújság pályázat)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mindszentys diáklány sikere sakkversenyen (Diákújság pályázat)

2012 március 14 - szerda
2012. március 03-án rendezték meg a II. Tófej Kupa Sakkversenyt, mely a sakkjáték népszerűsítését célozta meg a Válicka-völgye kistérségben élő emberek számára. A megmérettetésre négy kategóriában nevezhettek a sakkozni szeretők (felnőttek/14 éven felüliek, általános iskola felső tagozatos fiúk, általános iskola alsó tagozatos fiúk, általános iskolás lányok).

Én, mint lány, a negyedik kategóriába kerültem be, ahol rajtam kívül még egy leány vett részt. A felnőttek körében hárman, az általános iskola felső tagozatos fiúknál tizenegyen, az általános iskola alsó tagozatos fiúk pedig négyen állították csatasorba bábuikat. A verseny 9 fordulóból állt. A versenyzőknek 10-10 perc állt rendelkezésükre a győzelmet megszerezni. Mindenki akárkivel összekerülhetett, mert attól függött, hogy a gép kihez sorsol. Elég szoros meccseket is lehetett látni, de valamelyik párharc egy perc alatt lezajlott.

Nekem változatos mérkőzéseim voltak. Az egyik itteni barátnőm eljött szurkolni, ami nekem nagyon sok támogatást jelentett. Rajta kívül még mások is szorítottak, és segítettek tanácsaikkal valamelyik játékosnak. Hogy minden rendbe menjen, a versenybíró se hiányzott. A Csuti SK játékosát, Csiszár Zoltánt kérték fel erre a célra. Egy-egy forduló közötti szünetben segített nekünk játékszituációkkal, amiben elmagyarázta, hogy ha ilyen helyzetekbe kerülünk, akkor mit tegyünk. A játszmák gyorsan követték egymást, a játékosok szépen gyűjtögették a pontjaikat. Nekem is sikerült összeszedni egypárat. Közben, amikor túl voltunk egy-egy játékon, lehetett enni, inni és halkan beszélgetni. Sok-sok fénykép is készült a nap során a versenyen.

Amikor mindegyik játék véget ért, elkezdődött a díjak kiosztása. Senki se ment haza üres kézzel. Az új élményeken, és az új ismereteken túl, kaptak a versenyzők egy emléklapot, valamint hozzá Balaton csokit. Minden kategóriát külön értékeltek. Az első három helyezett érmet kapott, de a legelső még ráadásképpen egy szép 2012-es kupát. Én is első lettem, mint tavaly. Nagyon örültem neki, és annak is, hogy sok jó mérkőzést játszhattam. Az eredményhirdetés után még készítettünk egy-két fotót, majd segítettünk visszarakni a bábukat.

Jó időtöltés volt számomra ez a program. Sokat tanultam ebből a versenyből is. Remélem jövőre újra lesz lehetőségem részt venni rajta.

Káli Rebeka 5.b
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: