keresés a weboldalon

Mindszentys március 15-i ünnepély

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mindszentys március 15-i ünnepély

2013 március 25 - hétfő
Minden évben mindig eljön újra és újra ez a nap, hogy kellő tisztelettel és méltósággal emlékezhessünk meg a magyar történelem nagy és kiemelkedő személyiségeiről. Nélkülük, bátor tetteik nélkül a mai világunk is más lenne, mint ahogy történelmi helytállásuk és szerepvállalásuk révén helyes irányba terelték nemzetünk további életét. Jól tudjuk, hogy jelenünk a múltunkra épül fel, éppen ezért ha csak egy icipici változás is történt bármikor a múltban, az kihatással van a jelenünkre és egyben a jövőnkre is.

De voltak a korábbi századok alatt olyan történelmi események is, amelyek gyökeresen alakították át a fennálló politikai, társadalmi, gazdasági viszonyokat. Ilyen nap volt 1848. március 15. Iskolánkban is tartottunk egy az ünnep jelentőségéhez méltó megemlékezést. Az emelkedett hangulatú előadásban iskolánk gimnáziumi tanulói szerepeltek, a kilencedik évfolyamtól a már majdnem végzős diákokig. A zenei betéteknél tanáraink is bekapcsolódtak a műsorba.

Legelőszőr a Magyar Himnusz csendült fel, melyet a hallgatóság is énekelt. Miután szétnyíltak a függönyök, egyfajta esztétikai csodában lehetet részünk, a velünk szemközti falon ugyanis három monumentális méretű kokárda tűnt elő. A szereplők a jelenet által megkívánt alakzatban helyezkedtek el. A lányok teljesen fehérbe öltöztek, a fiúk pedig ellenpólusként tiszta feketében jelentek meg a színpadon. Lenyűgözően néztek ki. Az előadásukat egy kis történelmi felvezetéssel kezdték a résztvevők, hogy felidézhessük, és újra átélhessük azt, hogy minek a hatására tört ki nálunk a forradalom, valamint hogyan is ment végbe. Majd néhány szavalatot hallhatunk, és hogy ne legyen monoton és egyhangú az ünnepi megemlékezés, a legjobb helyekre tettek be egy- egy dalt, amelyeket iskolánk legjobb énekesei adtak elő egy-egy tanár kíséretével. A Szózat eléneklésével ért véget a nemzeti ünnep alkalmából rendezett műsor.

Zárásként a köszönő szavak hangzottak el, majd közös imát mondtunk, valamennyi jelenlévő, nemzetünkért, hazánk felemelkedéséért.

Alotti Meriem és Varga Viktória (12.a)
Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Tartalom megosztása: