keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Mit mutatnak a számok?

Zalaegerszeg címer
Hírek

Mit mutatnak a számok?

2007 október 08 - hétfő
A közelmúltban került a közgyűlés elé a város első félévi gazdálkodása, melyet a képviselő-testület vita nélkül fogadott el, megállapítva, hogy az idei évre tervezett 486 milliós működési hiányt mintegy 250 millió forinttal sikerült csökkenteni.

A város költségvetése „nincs rossz állapotban”, a bevételi oldal hárommilliárd forinttal emelkedett, ehhez hozzájárult az állami források érkezése is. Az alábbiakban – természetesen a teljesség igénye nélkül – a számok mögé nézünk. Mire, mennyit költött a város, mennyi pénz folyt be, hol érezhetőek hiányosságok? Kedvezően alakult a gépjármű- és az idegenforgalmi adó bevétele.

A gépjárműadóból a tervezett összeg 60,9 százaléka, 289.375 E Ft folyt be. A személygépjárművek esetében megváltozott az adó alapja és mértéke is, az adókedvezmények egy része megszűnt, illetve szűkült, és a mozgáskorlátozotti állapot utáni adómentesség feltételei is szigorodtak. Idegenforgalmi adóból a félév végéig 4.036 E Ft került átutalásra, ez a tervezett összeg 51,5 százaléka.

z adóbevallások alapján 23 ezer 587 darab volt a vendégéjszakák száma. Ez a szám a 2005-ös évihez képest 40 százalékkal magasabb. A külföldi vendégek 38 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek Zalaegerszegen. Az illetékbevétel az első félévben 139.790 E Ft-tal, 42,4 százalékra teljesült. Amennyiben az év második felében is hasonló tendencia érvényesül, az éves bevételi előirányzat teljesülése veszélybe kerül, figyelmeztetnek a szakemberek.

Az önkormányzat legnagyobb saját bevételét jelentő helyi iparűzési adó bevételéből az éves előirányzat 45,4 százaléka realizálódott. Sajátos bevételként jelent meg a talajterhelési díj, mely bevallásához 553 adóbevallást küldött ki az adóosztály a fizetésre kötelezett fogyasztók részére. Az első félévben 2 ezer 682 darab új Egerszeg-kártya igénylése történt, míg több mint 2 ezer 600-at érvényesítettek.

Munkanélküliek rendszeres szociális segélye címén az éves pénzeszköz 55 százaléka került kiutalásra. Az átlagos havi segélyezetti létszám az előző évi 460 fővel szemben 609 fő volt. Az átlagos havi összeg 22 ezer 475 forint volt, amely igazodott a család nagyságához és jövedelméhez.

Az eseti, egyszeri kifizetést jelentő segélyek közül ugrásszerű emelkedés történt a méltányossági közgyógyellátás esetében. Ennek oka többek között, hogy az év elejétől szigorodtak a gyógyító ellátás költségének meghatározására vonatkozó szabályok, ami a térítési díjak csökkentését vonta maga után.

A temetési segélyre fordított önkormányzati forrás 63,5 százaléka az éves előirányzatnak. A támogatásra a tavalyi 116-tal szemben 176 alacsony jövedelmű család szerzett jogosultságot. Az év első felében 302 gyermeknek átlagosan 6 ezer 700 forint egyszeri segélyt nyújtott az önkormányzat. Átmeneti segély 592 rászoruló részére került kiutalásra, esetenként mintegy 14 ezer 500 forint összegben, segítve ezzel a váratlanul felmerült kiadások rendezését. (Zala-Lap Kft.)

Tartalom megosztása: