keresés a weboldalon

Nehéz, de eredményes év volt

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nehéz, de eredményes év volt

2008 december 18 - csütörtök
Eredményes évünk volt, mert tudtuk biztosítani a szolgáltatás megfelelő színvonalát, és mert kiegyensúlyozott gazdálkodást folytattunk. A cég gazdasági helyzete stabil – fogalmazott érdeklődésünkre dr. Burján Richárd, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója, majd hozzátette: küzdelmes is volt egyben, mert elsősorban a közületi fogyasztóik nehéz évet éltek át, közismert, hogy újabb élelmiszer-ipari cég, a Zalabaromfi is bezárt. A Zalavíz Zrt. árbevételének 60 százalékát a zalaegerszegi fogyasztás teszi ki, ebből 10 százalék esett ki. A baromficég fogyasztásának kiesése társasági szinten 6 százalékos csökkenést jelent.

– Kétféleképpen tudunk kompenzálni: egyrészt árbevétel-növelő intézkedésekkel. Ilyen az integrált vízgazdálkodás bevezetése: eddigi tevékenységünk, a vízszolgáltatás, szennyvízelvezetéssel és -kezeléssel, most kiegészül csapadékvíz-hálózat kezelésével, ár- és belvízvédelemmel és a szippantott szennyvizek gyűjtésével.

A költségcsökkentő intézkedések közül kiemelném: igyekeztünk olyan fejlesztéseket indítani, amelyek a jövőben csökkentik az üzemeltetési költségeinket. Ilyen volt a folyamatfelügyeleti csomag, ez egy 300 millió forintos beruházás. Ennek célja, hogy üzemanyagot, energiát, emberi erőforrást takarítsunk meg, célirányosan, gyorsan tudjuk a kezelésünkben lévő kutak, átemelők, víztározók hibáit kijavítani egy diszpécserszolgálat segítségével.

A technológiával ugyanakkor élőmunkát váltottunk ki. 26 munkatársunktól kényszerültünk megválni, közülük tízen korkedvezményes, öten pedig előrehozott öregségi nyugdíjba vonultak. A Zalavíz Zrt. 124 településen nyújt szolgáltatást, a munkát jelenleg 260 munkatársunk látja el – magyarázta dr. Burján Richárd.

Hozzátette: – Úgy csökkent a cég létszáma 8 százalékkal, hogy például a szennyvízbekötéseink száma 15 százalékkal emelkedett. Az elnök-vezérigazgató megemlítette, hogy 10 nyugat-dunántúli víziközmű-szolgáltató fogott össze több területen, ennek eredménye például, hogy a jövő évben olcsóbban szerzik be a villamos energiát, ez a Zalavíz esetében annyit jelent, hogy 40 millió forinttal kevesebbet fognak fizetni az áramért. Összefogás jellemzi a zalaegerszegi önkormányzati cégeket is: közös beszerzés, bankszámlavezetés, telefonszolgáltató, mindez több millió forinttal csökkenti az általános költségeket.

– Az idei évnél is nehezebb esztendőre számítok 2009-ben – folytatta dr. Burján Richárd. – Ennek ellenére változatlan célunk a kiegyensúlyozott gazdálkodás és a biztonságos szolgáltatás, amiből nem engedhetünk. A szolgáltatási díjaink alakulásáról el kell mondanom: Zalaegerszeg 95 százalékos vissza nem térítendő támogatással az uniós nagyprojektet megnyerő első három nyertes pályázó között volt országos viszonylatban.

Az eddigi díjak csak részben tartalmazták azt az értékcsökkenést, ami a közművagyon elhasználódásából ered. Ezt az értékcsökkenést be kell építeni a díjakba, ez uniós előírás. Ugyanakkor az biztos, hogy a 2010-es díjemelés már lényegesen kisebb lesz, mint a januártól bevezetésre kerülő.

A cég műszaki fejlesztései között említi dr. Burján Richárd, hogy Zalaegerszegen 500 helyen cserélték ki a tolózárakat, és a bazitai városrészben felállítottak egy új víztornyot, mely több mint ezer zalaegerszegi fogyasztónak oldja meg a víznyomás-problémáit. Sorolja a sikereket is: a regionális minőségi díjat, amit a 2007. évi munkájukért kaptak, az Elismerés a Kiválóságért díjat a Parlamentben vehette át. A Zalavíz Zrt. csapata nyerte a VIII. Országos Víziközmű Szerelőversenyt, melyen 400 cég 33 csapata vett részt.

(Zala-Lap)

Tartalom megosztása: