keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Nem élhetnek muzsikaszó nélkül

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nem élhetnek muzsikaszó nélkül

2005 június 01 - szerda
Fennállásának 20 éves évfordulóját ünnepli az idei évben a Ha-rangláb Népzenei Együttes. A jubileumról fergeteges koncerttel emlékeztek meg az együttes jelenlegi és korábbi tagjai, a velük együtt dolgozó néptánccsoportok, illetve a lelkes közönség. A jól sikerült műsort követően késő estig tartott az ünneplés a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

– Nagyon jól sikerült az est. A koncert minden egyes percében éreztük, hogy velünk van a közönség, mindent megtettek annak érdekében, hogy elégedettek legyünk magunkkal – értékelt immár a koncert utómunkálatai közben Schreiner Jenő, a Harangláb Népzenei Együttes vezetője. – A fellépést követően tovább folytatódott az ünneplés. Rengeteg gratulációt kaptunk. A legmeghatóbb egy budapesti házaspár vallomása volt. Mint kiderült, véletlenül tértek be a Zsinagógába, és annyira megtetszett nekik a muzsikánk, hogy nem tudtak mozdulni. Olyannyira nem, hogy megvárták az est végét csak azért, hogy elmondhassák nekem, mennyire lenyűgözte őket a Harangláb Népzenei Együttes.

Egy jó néhány évvel ezelőtti franciaországi történést idézett fel bennem a könnyekig meghatódott asszony. A Szentgrót Táncegyüttest kísértük, majd a műsort követően meghívott bennünket egy italra egy idősebb, Magyarországról kitelepült úr. Nagyon tetszett neki a produkciónk, úgy fogalmazott: a hangulat lecsorgott a színpadról. Máig nem feledtem el ezeket a szavakat, ahogyan az imént említett budapesti házaspár őszinte vallomása is elkísér majd pályafutásom hátralévő részében.

Schreiner Jenő egyike a 20 éves Haragláb együttes alapító tagjainak. Pál Évával, Kocsis Csabával, és Szijj Ferenccel közösen nevezték el zenekarukat a zalai tájra oly jellemző épületről. Az alakulás utáni években négyen muzsikáltak együtt, többnyire a Zalai Táncegyüttest kísérték, mígnem három főre csökkent az együttes tagjainak száma. Pál Évát ifjabb Horváth Károly követte a zenekarban, majd szép lassan a másik két alapító is lemorzsolódott. Jelen pillanatban Varga Zoltán (nagybőgő), Kovács Péter (kontra), ifjabb Horváth Károly (cimbalom), illetve Schreiner Jenő (prímás) alkotják a Harangláb Népzenei Együttest.

A 20 év alatt Európa valamennyi országát bejárta az együttes, de felléptek Afrikában, Amerikában és Ázsiában is. Több mint 30 táncegyüttest kísértek, mialatt egyre több felkérést kaptak önálló koncertre. Repertoárjuk óriási, akár órák hosszat képesek muzsikálni. Nem véletlen, hogy folyamatosan hívják őket idehaza és külföldre is. Részt vesznek ünnepségeken, avatásokon, könyvbemutatókon, kiállításmegnyitókon, de gyakori vendégeik lakodalmaknak is.

A jubileum tiszteletére ismét hangstúdióba vonult a zenekar. Elkészítették első CD-jüket, válogatva a szívükhöz legközelebb álló népdalokból.
Nem kívánnak felhagyni a koncertekkel sem. Egyre gyakrabban lépnek fel Zalaegerszeg testvérvárosaiban, de mint az együttes vezetője fogalmaz, bárhová szívesen elmennek, ahová hívják őket. Akadályt nem ismernek. Beülnek az autóba, a csomagtartót megrakják a hangszerekkel, és már indulnak is. Céljaik között szerepel eljutni Ausztráliába és a Távol-Keletre. Ezeken a helyeken ugyanis még nem ismerik a Harangláb Népzenei Együttes örömteli muzsikáját.

Tartalom megosztása: