keresés a weboldalon

Németh József 75 éves

Zalaegerszeg címer
Hírek

Németh József 75 éves

2009 május 06 - szerda
Otthonában köszöntötte dr. Gyimesi Endre polgármester dr. Németh Józsefet 75. születésnapja alkalmából. Az irodalomtörténész, nyugalmazott múzeumigazgató Frimmel Gyula egyik legújabb alkotását; egy Zalaegerszeget ábrázoló grafikát kapott ajándékba.

„Ne várjanak tőlem nagy szónoklatot” – mondta az ünnepelt. „Ilyenkor az ember elpirul, magába száll, s megköszöni, hogy gondoltak rá”. Mindenesetre a Frimmel- grafika jó apropó volt ahhoz is, hogy az egykori levéltárigazgató polgármester helytörténeti diskurzusba kezdjen a volt múzeumigazgatóval, a városról készült korbeli metszetekről: melyik hol hibázik, s milyen „elrajzolás, elvonatkoztatás” fér még bele a művészi szabadságba anélkül, hogy a történeti érték sérüljön.

A polgármester természetesen szót ejtett Németh József kiváló tudományos munkásságáról is, melynek eredményeképpen az elmúlt évtizedekben Alkotói díjjal, Pro Urbe díjjal, majd Díszpolgári címmel jutalmazták. Mindezek után még legalább 25 év eredményes munkát kívánt neki, a város érdekében. Valóban aktívan telnek Németh József napjai.

Most éppen a Kvártélyház történetéről készülő kötet lektorálását végzi. Ezen kívül tanulmányt ír a Zala megye 1000 éves évfordulójára megjelenő ünnepi kiadványba. Nemrégiben a kezébe akadt egy 1820-as évekből való útleírás is, mely érdekes információkkal szolgál a korbeli Szombathely- Kaposvár útvonal Zalát érintő (Türje- Keszthely) szakaszáról.

A dokumentumot szeretné feldolgozni, tapasztalatait pedig a Zalai Múzeum következő számába publikálni. A Millecentenáriumi Emlékbizottság tagjaként Paizs Dezső emléktáblájának felújításán is fáradozik, mely eddig egy növények által elrejtett házfalon állt az azonos nevű utcában. Szóval tennivaló akad bőven, s mint mondja reméli, egészsége még szolgálja néhány esztendeig…

(Zala-Lap, P. P.)

Tartalom megosztása: