keresés a weboldalon

Nemzeti dal – rock-koncert a sportcsarnokban (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nemzeti dal – rock-koncert a sportcsarnokban (Videó)

2011 október 24 - hétfő
Október 23 előestéjén „Nemzeti Dal” címmel rock-koncertet rendeztek a városi sportcsarnokban. Varga Miklós és a Band valamint az Ismerős Arcok együttes lépett színpadra.

A koncertnek címet adó Nemzeti dalt a végére tartogatta Varga Miklós – Petőfi versét egyébként még 1973-ban Tolcsvay László zenésítette meg, majd rögtön be is tiltották, mert az akkori politikai elit fülében a rockosított Petőfi már rendszerellenesnek hangzott.
Az a zenész-generáció, amelyik szabadon játszhatja, fontosnak tartja, hogy – ha utólag is – mindent megtudjon 1956-ról, és a maga eszközeivel is hozzájáruljon az igazsághoz.

– A mi nemzedékünk annak idején nagyon keveset tudhatott arról, mi történt egyáltalán – mondta Nyerges Attila, az Ismerős Arcok énekes-gitárosa. – Az iskolában vagy semmit, vagy a valóság ellenkezőjét tanították, a szüleink pedig, főleg a mi védelmünkben, nem beszéltek róla. Ezért személyesen is fontosnak tartom, hogy minél többet megtudjunk erről a korról, mert szerintem máig nem tisztázódott minden. És amit megtudtunk, azt például a zenénkben, dalainkban meg kell osztanunk a közönséggel.

Gyutai Csaba polgármester a koncert szünetében köszöntötte a közönséget:
– Szüleinknek meghatározóan fontos élmény volt ’56 – emlékeztette a fiatalokat. Az lenne a jó, ha mai fiatalok is átéreznék azt a lelkesedést, azt a hangulatot, ami akkor mindenkit áthatott. Ezért örülök ennek a koncertnek, ahol magyar együttesek játszanak magyar dalokat magyar fiataloknak…

A koncerten Varga Miklós és a Band eljátszott több régi számot is, például a P. Boksz – annak idején nem igazán „támogatott” – repertoárjából, és természetesen elhangzottak részletek azokból a rock-operákból is, amelyekben Varga Miklós énekelte a főszerepet.

Az Ismerős Arcok a rajongóknak „jó ismerős”, nemzeti érzelmű dalaikkal léptek fel – osztatlan sikerrel.

yr/T.S.

Fotó: Kvártélyház

Tartalom megosztása: