keresés a weboldalon

Nemzeti gyásznap – Főhajtás Zalaegerszegen (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nemzeti gyásznap – Főhajtás Zalaegerszegen (Videó)

2015 november 05 - csütörtök
November 4-e nemzeti gyásznap. 1956-ban ezen a napon vonultak be a szovjet csapatok Budapestre és fojtották vérbe az október 23-án kirobbant szabadságharcot. A küzdelmekben több mint 3 ezren vesztették életüket. 400 forradalmárt kivégeztek, 22 ezer embert pedig börtönbe zártak. Zalaegerszegen az Ady utcai ’56-os emlékműnél idézték fel a múlt eseményeit.

A forradalom és szabadságharc leverése a nyugati világ szégyene. Ezen a napon családapákra, édesanyákra, gyermekekre emlékezünk, akik ok nélkül szenvedtek, akiket elhurcoltak, megaláztak, és megöltek. Bűnük az volt, hogy abban a korban éltek – mondta ünnepi beszédében Durgó Fanni, a Zrínyi Miklós Gimnázium diákja.

Zalaegerszegen október 26-án zajlottak a legszörnyűbb események, amikor demonstrálók közé lőttek és ketten meghaltak. Hasonló cselekmények november 4-e után nem történtek a városban, ám a megtorlás mindennapossá vált – idézte fel Stárics Roland, a Zala Megyei ’56-os Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A rendezvényen a szervező Zala Megyei ’56-os Hagyományőrző Egyesület tagjai mellett civilek, iskolások és a város vezetői közösen emlékeztek. Az ünnepség zárásaként mécseseket, gyertyákat, koszorúkat és virágokat helyeztek el az Ady utcai emlékműnél.

M.Zs./E.K.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: