keresés a weboldalon

Nemzeti gyásznap (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Nemzeti gyásznap (Videó)

2019 november 04 - hétfő
November 4-e nemzeti gyásznap. 1956-ban ezen a napon vonultak be a szovjet csapatok Budapestre és fojtották vérbe az október 23-án kirobbant szabadságharcot. A küzdelmekben több mint 3 ezren vesztették életüket. Később 400 forradalmárt kivégeztek, s 22 ezer embert börtönbe zártak. A vészterhes korban 200 ezer magyar menekült nyugatra. A múlt eseményeit Zalaegerszegen is felidézték.

Elsőként a Zrínyi gimnázium diákjai elevenítették fel a tragikus történelmi kort. Zalaegerszegen október 26-án lőttek a demonstrálók közé. Ekkor vesztette életét Telenkó János és Németh Imre, akiknek nevét máig őrzi az Ady utcai emlékmű. A zalai megyeszékhelyet és környékét 63 évvel ezelőtt vették körbe a Körmend és Vasvár felől érkező szovjet páncélosok. A bevonulást követő megtorlásokban a forradalmi tanács vezetőit és több felkelőt is elítéltek. Halálbüntetést nem szabtak ki, ám több hónapos és éves börtönt kaptak a forradalmárok.

Stárics Roland – elnök, Zala Megyei 56-os Hagyományőrző Egyesület:

Makovecz Tamás, a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy több évtizednyi terror után ezekre a hősökre emlékezzünk. Mint mondta, Zalaegerszegen is sok családot érintett volt.

Makovecz Tamás – önkormányzati képviselő:

Az önkormányzat és a Zala Megyei 56-os Hagyományőrző Egyesület évek óta ily módon tiszteleg a hősök előtt.

A rendezvény végén a szervezők, a város vezetői, a civil szervezetek képviselői, valamint a diákok helyezték el a kegyelet virágait, s koszorúit.

M.E./B.P.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: