keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Objektivitás és szerénység

Zalaegerszeg címer
Hírek

Objektivitás és szerénység

2008 április 23 - szerda
„Pedagógusból levéltárigazgató” címmel rendezett konferenciát a Zala Megyei Levéltár dr. Simonffy Emil egykori igazgató emlékére. Az önkormányzat dísztermében családtagok, barátok, kollégák, tanítványok idézték fel a tavaly elhunyt történész, levéltáros alakját, munkásságát.

Molnár András levéltárigazgató a résztvevőket köszöntve elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt indítottak el egy sorozatot, mellyel azoknak a néhai kollégáknak kívánnak emléket állítani, akik sokat tettek a város és a megye történetének tudományos feltárása érdekében.
A mostani emlékkonferenciát Simonffy Emil születésének 80. évfordulóján, április 22-én tartották. A rendezvényen dr. Németh József nyugalmazott múzeumigazgató elnökölt, akit több, mint 50 évnyi kapcsolat fűz a volt igazgatóhoz. Mint mondta szomorú az emlékezés de megnyugtató is, hiszen jelzi, hogy egy intézmény életében a folytonosság, hagyományápolás és megújulás együtt van jelen.

Dr. Simonffy Emil 1928-ban született Debrecenben, s az ottani tudományegyetem bölcsészettudományi karán szerzett előbb történelem-földrajz szakos tanári diplomát, majd doktori címet. Disszertációja, az „Úrbéri birtokrendezések Zala megyében a jobbágyfelszabadítás után” címmel 1960-ban meg is jelent rövidített változatban az Agrártörténeti Közleményekben.

Zalaegerszegre 1953-ban jött, kezdetben mint pedagógus dolgozott, majd a disszertációjához végzett kutatómunka után tudományos munkatársi státuszt kapott az akkori Zalaegerszegi Állami Levéltárban. 1973-ban pedig a nevet és fenntartót váltó – Zala Megyei Levéltár névre keresztelt – intézmény igazgatójává nevezték ki, melynek tizenöt évig állt az élén. Mindeközben több tucat cikke jelent meg különböző szaklapokban, tudományos folyóiratokban agrártörténeti tárgykörben. Kandidátusi disszertációját „A polgári földtulajdon kialakulása és a birtokmegoszlás Délnyugat-Dunántúlon” témából írta, mely 2002-ben a Zalai Gyűjtemény 55. számaként könyv alakban is megjelent. Az emlékkonferencián pedig ajándékként egy-egy példányt kaptak belőle a résztvevők.

Dr. Orosz István (professzor emertius, Debreceni Egyetem) előadásában elmondta, hogy Simonffy Emilt olyan embernek és tudósnak ismerte, aki a parasztság sorsa iránt elkötelezett volt, az objektivitása mellett is átizzott az irántuk érzett szeretete, tisztelete. Mindezeken kívül hallatlan szerénység jellemezte.

Az emlékkonferencia további részében Csomor Erzsébet levéltáros, dr. Farkas Györgyné nyugalmazott tisztviselő, egykori tanítvány, dr. Gyimesi Endre polgármester, a levéltár volt igazgatója, Madarász Lajos a veszprémi levéltár nyugalmazott igazgatója, és dr. Németh József  elevenítették fel Simonffy Emil munkásságát, s a korabeli levéltári éveket. (Zala-Lap Kft., P.P.)

Tartalom megosztása: