keresés a weboldalon

Őrzik a temetőket

Zalaegerszeg címer
Hírek

Őrzik a temetőket

2009 október 29 - csütörtök
Már a mindenszentek ünnepét megelőző napon is 24 órás szolgálatot tartanak a zalaegerszegi önkormányzat által fenntartott temetőkben. A város vezetése a Városgazdálkodási Kft., munkatársaival együtt szemlét tartottak a temetőkben, a részletekről Gyutai Csaba alpolgármester, Nagy András, a VG Kft., ügyvezetője, Herczeg András, kegyeleti ágazatvezető sajtótájékoztató keretében számolt be.

Elhangzott, mindenszentekkor és az azt követő halottak napján szinte mindenki kilátogat a temetőkbe, meglátogatja elhunyt hozzátartozóit. Ilyenkor megtelnek a sírok az elmúlás jelképes virágaival. Az emberek gyertyát gyújtanak, és elveszített szeretteikre emlékeznek. Éppen ezért nagyon fontos ezekben a napokban a temető biztonsága.

Gyutai Csaba arról szólt, hogy a Városgazdálkodási Kft., felkészült az ünnepre, rendezett temetőket találtak, példás rendet. A biztonsági intézkedésekről Herczeg András számolt be. A rendőrséggel, a tűzoltósággal, a polgárőrszervezetekkel, a nemzetőrséggel is egyeztettek, ami különösen a Göcseji úti temetőt és a Új temetőt érinti, de védik a többi 11 működő kisebb temetőket is.

A sírok védése, őrzése azért is fontos, mert például a Göcseji úti temetőben az elmúlt évek tapasztalatai alapján a három nap alatt, több mint hétezer ember látogat ki. Szó volt még a temetői fejlesztésekről, és arról is, milyen felújítások várhatók a következő évben.

* * *

Halottak napjához kapcsolódó egyházi alkalmak

NOVEMBER 1-én, vasárnap

Pózva: 11.00-kor szentmise, majd megemlékezés a temetőben

Ságod: 15.30-kor megemlékezés a temetőben

Göcseji úti temetőben 16.30-kor ökumenikus liturgia a meghaltakért

Besenyő: 17.00-kor szentmise, majd megemlékezés a temetőben

Kertvárosi templomban 17.30-kor szentmise, majd megemlékezés

Mária Magdolna templomban 18.00-kor szentmise, majd megemlékezés

NOVEMBER 2-án, hétfőn

Olai Jézus Szíve templomban 7.00-kor szentmise, majd a templom kriptájában ima az ott nyugvó ferences testvérekért

Olai temető kápolnájában 9.00-kor szentmise, majd megemlékezés

Kálvária kápolnában 16.30-kor szentmise, majd megemlékezés

(Zala-Lap, V. Zs. Fotó: Z. A.)

Tartalom megosztása: