keresés a weboldalon

Ötven éves a szimfonikus zenekar

Zalaegerszeg címer
Hírek

Ötven éves a szimfonikus zenekar

2007 december 04 - kedd
Ötven éve szolgálja a város komolyzenét kedvelő lakosságát a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar. Fél évszázadnyi folyamatos működés a kultúra bármely terén elismerést érdemlő. A társulatot az átmeneti mélypontoktól eltekintve csúcsteljesítmények, és rendíthetetlen szakmai alázat jellemzi. Kevés példa akad országos szinten is ilyen együttesre, amely profi hangversenyeket ad, pusztán elszántságból, csupán önkormányzati támogatással, zeneiskolai háttérrel, miközben nagy zenekarok is zenész hiánnyal küszködnek, mondta többek között köszöntőjében dr. Gyimesi Endre polgármester.

Hosszú út vezetett az 1957-es katonazenekaros indulástól a napokban a városi hangversenyteremben megrendezett jubileumi koncertig. Számos elismerés, hazai és külföldi sikeres koncertek fémjelzik a színvonalas munkát, melyet heti kétszeri próbával alapoznak meg. A zenekart 35 éven keresztül Gellért Zoltán karnagy irányította, így ő a félévszázados múlt legmeghatározóbb egyénisége. De az önzetlen zeneszeretet által összetartott csapat, minden tagjáról elismeréssel lehet szólni, akárcsak a számos vendégzenészről és nagy nevű művészről, akik a közös szerepléssel öregbítették a szimfonikusok hírnevét. Mindezeket idézte fel a hangvereny idejére összeállított, az együttes múltját bemutató tárlat akárcsak a köszöntő beszédek. A zenekar történelmének prózai részéhez tartozik, hogy az anyagi lehetőségeik javítása érdekében 1991 óta egyesületként működnek.

A jubileumi hangversenyen Mozart művekkel állt színpadra a zenekar Samu Sándor vezényletével, Szelecsényi Norbert zongoraművész közreműködésével. Az ünnepi esten ajándékkal köszöntötték azon zenészeket, akik legalább 20 éve tagjai a társulatnak. (Zala-Lap Kft., B.K.)

Tartalom megosztása: