keresés a weboldalon

Pályázati pénzből fejlődik a Zala-Depo Kft. (Videó)

Zalaegerszeg címer
Hírek

Pályázati pénzből fejlődik a Zala-Depo Kft. (Videó)

2014 február 20 - csütörtök
Zalaegerszegen évről évre egyre elterjedtebb a szelektív szemétgyűjtés. A Környezet és Energia Operatív Program segítségével, ezt a rendszert fogják továbbfejleszteni. A februárban elnyert pályázatnak köszönhetően a Zala-Depo Kft. mintegy 260 millió forintot fordíthat az eszköz és informatikai rendszer fejlesztésére, valamint a lakosság szemléletformálásának és környezettudatosságának erősítésére.

Jelenleg 15-20 százalék hulladékot gyűjtenek szelektív módon, amit újrahasznosítanak, így az nem terheli a lerakókat.

Vigh László országgyűlési képviselő elmondta, az uniós előírásoknak megfelelően az a cél, hogy a hulladék 50 százalékát újrahasznosítsák.

A projekt egyik fontos eleme, hogy meggyőzzék az embereket a szelektív hulladékgyűjtés előnyeiről. A szemléletformálás célja többek között, hogy az emberek ismerjék a teljes hulladékgazdálkodási rendszert, a szelektíven gyűjthető anyagokat, és a hulladék begyűjtésének, válogatásának, hasznosításának a menetét.

Gyutai Csaba polgármester szerint a lakosságnak eddig is volt lehetősége szelektív módon gyűjteni a papírt, a zöldhulladékot, a PET palackokat, most pedig a pályázatnak köszönhetően jelentősen fejlődhet a hulladékgyűjtés eszközrendszere.

A program keretében a hulladékgazdálkodási rendszert is bővítik. Ezt a szelektív gyűjtőkerületbe bevont ingatlanok számának bővítésével, a szelektív hulladékgyűjtő szigetek számának növelésével és a költséghatékonyságot javító informatikai fejlesztéssel fogják megvalósítani.

Gecse László, a Zala-Depo ügyvezető igazgatója elmondta, hogy egy informatikai rendszerrel követik azt, hogy mennyi hulladékot raknak ki szelektív módon.

A pályázat teljes költségének a 95 százalékát a magyar kormány támogatta.

V.D./P.B.

Fotó: Seres Péter

Tartalom megosztása: