keresés a weboldalon

Zalaegerszeg

Parkolni a belvároson kívül

Zalaegerszeg címer
Hírek

Parkolni a belvároson kívül

2007 július 02 - hétfő
A korábbi évekhez hasonlóan alakult a Parkoló Gazda Kft. bevétele, az év első hat hónapjában. A társaság bízik az eredményes folytatásban. Manesz Istvánt a belvárosi parkolás lehetőségeiről kérdeztük, illetve arról, hogy a közmű-rekonstrukciós munkálatok miatt mit ajánl a gépkocsivezetőknek?

– A belvárosban – a postától a Petőfi utcáig – nem lehet parkolni, ahol, pedig lehet, ott telítettség van. A gépkocsivezetők a belvárostól egy kicsit távolabb lévő utcákban tudják hagyni járműveiket – mondja a társaság ügyvezetője és hozzáteszi: – a zsinagóga melletti parkolót nem a Parkoló Gazda Kft. üzemelteti, hanem egy magánvállalkozás, így erre a területre más bérlet és jegy érvényes.

Manesz István azt mondja, forgalomszervezési szempontból is azt szeretnék, ha a belvárosban kevesebb autót tárolnának. Példaként említi, hogy a Mártírok útjáról is nyílik egy nagyobb parkoló, melyet januárban adták át, ott általában találni szabad helyet.

– Egyébként a Kossuth utca a jövőben csökkentett forgalmú lesz, tehát meg kell szokniuk az autósoknak, hogy máshol keressenek parkolóhelyet. Jelenleg több körzetet nem vonunk be a fizetőparkoló övezetbe, az utolsó a Kelemen utca sarkán kialakított 15-20 férőhelyes parkoló volt a közelmúltban. Ez a piacra járók kényelmét szolgálja a közelség miatt, éppen ezért a legolcsóbb (sárga övezet) tarifával, 80 forintos óránkénti díjjal számolunk ezen a helyen.

Közel 3 ezer parkolóhelyet üzemeltet a Parkoló Gazda Kft. a városban. A társaság ügyvezetője szerint egyre több az autó, sok család rendelkezik már két személyautóval. A parkolási gondokat enyhíteni kell, megoldást kell találni. Többféle javaslatról is tárgyal az önkormányzat, többek között mélygarázsok építéséről, és a kórház közelében egy nagyobb parkolóhely kialakításáról. Az autósok elvárása mindenképpen az, hogy lehetőleg közel tudjanak megállni a belvároshoz.

– Én például el tudnék képzelni egy amerikai típusú nyitott parkolóházat a börtön épületével szemben, a Budai Nagy Antal utca környékén. Automatás rendszerrel, mert a tapasztalataink szerint a sorompós beléptető rendszertől idegenkednek az autósok. Egyébként nehezen szokják meg azt is, hogy a járműveiket például a sportcsarnok környékén, vagy a volt Ganz-gyár előtt (mindkét helyen ingyenes a parkolás) hagyják. Több nagyobb városban már nem okoz gondot, ha ilyen távolságról közelítik meg a belvárost.

A társaság végzi a felújításokat is, a területek felfestését, a táblák cseréjét. Céljuk, hogy minél esztétikusabb legyen a város parkolóövezete. Ugyanakkor sajnálatosnak tartják, hogy a Stadion út 1. és a Berzsenyi út 26. közötti parkolóban kihelyezett automatát változatlanul rongálják, festékkel lefújják. Hiába hozzák rendbe, hiába takarítják. Manesz István szerint ez nem a cég szégyene. Kéri az ott lakókat, legyenek résen, és próbálják megakadályozni a rongálást.

Az ügyvezető felhívja még a figyelmet arra, hogy a rendelet értelmében, ha valaki egy óra időtartamra vált jegyet, de fél órával, vagy akár 50 perccel később érkezik vissza a kocsijához, és a felszólító csomagot már a szélvédőjén találja, csak az időbeni különbözetet kell megfizetnie. Az illető az ügyfélszolgálati irodában rendezi a fizetést, és ilyenkor nem bírságolnak. Ez a lehetőség csak Zalaegerszegen van. (Zala-Lap Kft.) 

Tartalom megosztása: