keresés a weboldalon

Sikeres évad után úton Európába

Zalaegerszeg címer
Hírek

Sikeres évad után úton Európába

2007 június 12 - kedd
Nagyon-nagyon sikeres, színvonalas évad áll a Hevesi Sándor Színház társulata mögött, köszöntötte e szavakkal az évadzáró ülés résztvevőit Stefán Gábor igazgató. Örömmel újságolta, hogy a teátrum 254 előadására 9747-en váltottak bérletet a 2006/2007-es évadban, az össznézőszám pedig megközelítette a 92 ezer főt.

Óriási sikert aratott Kurt Weill és Bertolt Brecht zenés játéka, a Koldusopera, beszélt a részletekről a direktor. A darabot 37-szer állították színpadra. Ennél is többször, egészen pontosan 50-szer játszották a zalaegerszegi színészek a Hair-t. A világhírű musical lopta be magát leginkább a nézők szívébe. Hasonlóan nagy eredménynek tartja Stefán Gábor, hogy a Géza gyerek című darabot 20-szor láthatták az érdeklődők a házi színpadon.

A sikerhez nagymértékben hozzájárult az anyagi biztonság, emelte ki az igazgató, ami nagyban köszönhető a városi és megyei önkormányzatnak, melyek – az országban egyedülálló módon – nem csökkentették a teátrumnak szánt támogatás összegét. Ugyancsak szép pénzt hozott a színháznak a bérlet-, és jegybevétel, valamint a műhelyház. Mindezeknek köszönhetően hiány nélkül zárták a 2006-os évet.

A közönség és az önkormányzatok bizalmára a jövőben is szüksége lesz a színháznak, mivel egy évig tartó próbaidőre az Európai Színházi Unió tagjává választották a Hevesit és társulatát, jelentette be Stefán Gábor. Elindult ezzel teátrumunk azon az úton, ami az európai színházi kultúra részesévé teszi, fűzte hozzá Bagó Bertalan művészeti vezető. Arra kérte a színészeket, ne akarjanak hasonlítani senkire! Legyenek egyediek, mert saját arculat szükséges a célok eléréséhez! Bagó Bertalan véleménye szerint, jó úton halad a munka. Az elmúlt évad két-három zalaegerszegi előadása is megállta volna a helyét bármelyik európai színpadon.

A városi önkormányzat nevében dr. Gyimesi Endre polgármester gratulált a társulatnak a sikeres évadhoz. Úgy fogalmazott: az elmúlt 24 év során nélkülözhetetlenné vált a színház a zalaegerszegiek számára. Éppen ezért nagy reményeket fűznek a jubileumi, negyedszázados évadhoz.

Pintér László, a megyei közgyűlés alelnöke arról biztosította a színház tagjait, hogy lehetőségeihez mérten a jövőben is támogatja a megye a teátrum működését. Arra kérte a színészeket, vigyék el a nevetést, kacagást a zalai falvakba, mert nagy szükség van ott a vidámságra.

A köszöntőket követően immár hagyományosan elismeréseket adták át a társulati ülésen. A Színházbarátok Körének idei díját Czegő Teréz színművész vehette át. Az Arany Deszka-díj tulajdonosai ezúttal a kelléktár dolgozói lettek. A Forgách Tibor emlékére alapított gyűrűt Horváth Mária fodrásztárvezetőnek adta tovább Pap Lujza, míg a Máriáss-díj idén Kiss Ernő színművészhez került a Géza gyerekben nyújtott alakításáért.

Az évad legjobb előadásának a Hair-t választották a nézők, a legjobb színésznek járó közönségdíjat pedig Kricsár Kamill vehette át a darabtemető előadást követően.
A következő évadról Stefán Gábor elárulta, a nézők kedvéért egy nagyoperettet is műsorra tűznek, Huszka Jenő Mária főhadnagyát. Az évad egyébként William Shakespeare: III. Richárd című drámájával indul. Ezt követi majd egy musical, a Valahol Európában, majd Szerb Antal Utas és Holdvilág című regényének színpadi változata, és egy ősbemutató, Tasnádi István: Tranzit című zenés színműve szórakoztatja a nagyérdeműt.

Nem lesz már részese a jubileumi évadnak Illyés Róbert színművész, aki megválik a társulattól. Ugyancsak elhagyja a színházat Kovács Katalin énektanár és Pogács Zsuzsa asszisztens, Laczó Henriette jelmeztervező és Kurta Árpád ügyelő pedig nyugdíjba vonulnak. (Zala-Lap Kft., F.M., Z.A.)

Tartalom megosztása: