keresés a weboldalon

Szent István üzenete

Zalaegerszeg címer
Hírek

Szent István üzenete

2007 augusztus 20 - hétfő
Az államalapítás évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepségsorozat a szokásoknak megfelelően a csácsi városrészben, Szent István szobránál vette kezdetét. Az egybegyűlteket a Városi Fúvószenekar köszöntötte, majd Herkliné Ebedli Gyöngyi, a településrész önkormányzati képviselője szólt az ünneplőkhöz. Örömmel nyugtázta, hogy hét éve látja vendégül a városrész a Szent István emlékét őrzőket, 2000 őszén készült ugyanis el a domb, és annak közepén államalapító királyunk szobra. Kívánta az egybegyűlteknek, hogy merítsenek az ünnepségből, vigyenek magukkal hitet, erőt, szépséget és szeretetet mindennapjaikba.

Ezekhez a gondolatokhoz csatlakozott – a néptánccsoportok fellépését követően – dr. Veres András megyés püspök is. – Jó lenne, ha Szent István ünnepe erősítené bennünk a nemzettudatot és a hazaszeretetet, mert nagy szükség van napjainkban ezekre – indította ünnepi gondolatait a megyés püspök.

– Mindannyian szeretnénk tündöklő csillagunkhoz hasonlóan hazában élni, olyan hazában, ami mindnyájunknak kedves. Ám vannak olyanok, akik félnek, mások szégyellik megvallani, melyik nemzethez tartoznak – hívta fel a figyelmet dr. Veres András, emlékeztetve az egybegyűlteket 2004. december 5-ére, a népszavazás napjára, amikor – véleménye szerint – tudathasadás történt Magyarországon. – Szent István ma is elevenen él – folytatta a megyés püspök.

– Ezer év után is tündöklő csillag a magyar égen, ezer esztendő sem koptatta meg az ő életművét, személyiségét. Mi lehet a titka? – tette fel a kérdést, majd rögtön válasszal is szolgált: – Hitből élő ember volt. Krisztus törvényeiben felfedezte a szabadságot és a boldogságot.

Szent István üzenete tovább él napjainkban, és nemcsak magyar honban, hangsúlyozta dr. Veres András, majd több ízben említette Robert Schumant, „az Európai Unió atyját”, aki Szent Istvánhoz hasonló elveket vallott.

– Ma is szükség lenne arra, hogy nemzetünk kitermelje magából azokat a nagyokat, akik tudnak másokat is lelkesíteni az igaz, a nemes és a szép megvalósítására – fogalmazott a megyés püspök, és lemondóan jegyezte meg. – Ma az értelmiség körében divat erkölcsileg lazának lenni. Pedig meg kell tanulni, hogy csak az erkölcsileg stabil alapokon álló közösségi élet lehet boldog és maradandó! (Zala-Lap Kft., F. M., Z. A.)

Tartalom megosztása: